Fáradtság, letörtség problémája

Tisztelt Doktornő! Édesapám több éve küzd az alábbi betegségekkel, gyógyszereket is szed rájuk. Nem-insulin-dependens cukorbetegség szövődmények nélkül Magasvérnyomás-betegség (elsődleges) Psoriasis vulgaris Kalóriatöbblet miatti elhízás. Körülbelül egy éve jelent meg egy furcsa jelenség, levertség, letörtség, fáradtság. Ez is hullámzóan jelenik meg, van hogy pár hétig nagyon erősen, utána pedig lassacskán eltűnik, majd pár hónap múlva visszatér. Amikor hetekig jelen van, nagyon nagy mértékben befolyásolja a nappali munkavégzést, erősen korlátoz. A cukorbetegségét követik a gondozóban, bemásolom az értékeit: 2021.06.03. MRTG: Rekeszek jól határoltak. Sinusok szabadok. A hilusok szabályosak. A tüdők légtartóak. Cor balra mérs. nagyobb. 2021.08.26.vc: 7,2; HbA1c: 9,3%; KN: 7,3; creat: 78; eGFR: 87; chol: 4,73; tgl: 1,9; U: neg; TSH: 1,854; 2021.08.26. EKG felvétel kiadva. 2021.11.19. vvt: 5,93; hgb: 181; htk: 0,54; vc: 7,4, HbA1c: 7,9%; KN: 7,1; creat: 66; eGFR: >90; hugysav: 294; öbi: 26,6; dibi: 6,3; GPT: 57; chol: 4,66; tgl: 2,6; U: neg; MA: 1,9; 2022.02.23. vc: 7,9; HbA1c: 7,8%; KN: 7,8; creat: 70, eGFR: >90; hugysav: 264; öbi: 26,7; dibi: 5,6; GPT: 67; chol: 5,50; tgl: 2,4; U: neg; MA: 23,6; A magas vérnyomását is szinten tartja a gyógyszer segítségével. Volt pár kivizsgálása, tüdőröntgen, EKG, labor, de igazából nem találtak eddig okot erre a fura, alattomos tünetre. A legutóbbi UH: Hepatomegalia steatosis jeleivel. Cysta hepatis. Cholecystolithiasis.Kétoldali vese parenchyma laesió jelei. A kérdésem: maga a cukorbeteség okozhat-e ilyen levertséget, letörtséget heteken keresztül, mely aztán javul vagy rosszabbodik, lassan, fokozatosan? Esetleg a vese probléma felé kellene elindulnunk? Nefrológust keressünk? Vagy a vesekövek kivétele lenne sürgős (eddig panaszt évek óta nem okoztak) Milyen orvosi szakterületen/szakterületeken kérjünk kivizsgálást, keressünk megoldást? Mi lehetne a következő lépés? Előre is köszönjük válaszát/tanácsát?

Dr. Tänczer Tímea válasza fáradékonyság témában

Kedves kérdező!

A szénhidrátanyagcseréje édesapjának nincs célértéken, a kezelés kiegészítése javasolt .nephrológiára nincs szükség, jó a vesefunkciója. panaszai lehetnek post COVID tünetek, valamint a pajzsmirigy betegség ( TSH) vizsgálata és a tumor markerek megharározása a következő lépés.

Üdvözlettel

Tänczer Tímea

Kérdés: 2022. április 14., 21:27; Megválaszolva: 2022. április 21., 18:19
Kérdések és válaszok: Cukorbetegség (diabétesz)
Terheléses cukor
Jó napot! Terheléses vizsgálatom eredménye a következő képpen alakult: Vércukor (Accu-Chek):: 5,9 mmol/L Glükóz (fluoridos csõ) 5,0 mmol/L...
Inzulinrezisztencia
Cukorbetegség?
Kedves Doktornő! Az lenne a kérdésem hogy itthon mért ehgyomori cukorertekem 6.4-7.4ig mozog normális e? Ami fura szamomra hogy étkezés után szoktam...
Obezitológiai injekció
Kedves Doktornő! Köszönöm az egy héttel ezelőtti válaszát a Merckformin igen-nem kérdésemre. Ön ott azt írta, hogy megoldás lehet egyéb...
Merckformin, igen-nem?
Kedves Doktornő! 35 éves, három gyermekes nő vagyok. 170 cm és 84 kg. Táplálkozásomat tekintve, heti kb 3 alkalommal pár falat fehér lisztes valamit...