Étkezés utáni hasmenés (covid19 fertőzés után 5 hónappal)

Tisztelt Doktor Úr! Tanácsot szeretnék kérni, hogy milyen vizsgálatot illetve kezelést javasolna a problémámra. 2020. decemberében covid19 fertőzésen estem át. Egyéb tünetek mellett a második naptól erős hányinger és hasmenés jelentkezett, amit a mai napig nem sikerült megszüntetni. A hasmenés különböző módon nyilvánul meg: - kora reggel ébredés után - étkezés után kb fél/egy órával, hirtelen (gyakoribb) - étkezés után 2-3 órával felfúvódás, hasi görcsök, erős bélhangok után (ritkábban) Mindegyik esetben többszöri (3x) alkalommal történik meg. Az étel minősége, mennyisége nem befolyásolja a hasmenést, akár egy fél pohár tea is kiváltja azt. Próbálkoztam lopediummal, imodiummal, széntablettával, egyéb hasmenést gátló szerekkel, probiotikummal, valamint orvosi javaslatra (UK) dyoralite és fybogel vízben oldódó termékekkel, ezidáig sikertelenül. Szaglásom 3 hónap után tért vissza, a kávé illatától még mindig erős hányingerem és undorom van. Volt kávéimádóként nem tudom meginni. Ugyanígy erős undort érzek régen kedvencnek tartott ételek iránt is. Nagyon gyakran csuklom, és a gyomorsavam is sűrűn fojtogat. Széklet és bélgáz szaga elviselhetetlenül bűzös, rothadó káposztára emlékeztet. Vérvétel nem igazolt eltérést, bár hirtelen megemelkedett fehérvérsejt és csökkenő vörösvérsejt számot mutatott, a határérték (fehérvs) felett minimálisan. Székletminta negatív bacilusokra és vérre. Köszönöm szíves válaszát.

Dr. Plósz János válasza IBS (postinfect) témában

Amit érdemes még vizsgálni, hogy Clostridium difficile toxin van-e a székletben, mert ez okozhat tartós hasmenést. HA ez is negatív, akkor valószínűsíthető, hogy a fertőzés lezajlása okozta bélflóra megváltozás, fokozott bélpermeabilitás áll a panaszok hátterében, postinfectív irritabilis bél szindrómát okozva. Ebben javulás a probiotikumot tartós használatától (Biogaia, Progastro825 több hónapig), bélben ható simaizom-ellazító szerektől (Dicetel 2x2), esetleg borsmenta és köménymagolajat tartalmazó készítményektől várható. Természetesen fonots a gyakori, rendszeres, nyugodt, kis étkezések tartása. A savas panaszokra este 40mg famotidin-t javasolnék.

Kérdés: 2021. május 20., 02:36; Megválaszolva: 2021. május 20., 07:13
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Emésztési panaszok
Tisztelt Doktor Úr! Emésztési panaszok miatt fordulok Önhöz.2021 November közepe felé bal borda ív körül kellemetlen érzés (fájdalom)...
Végbélfájdalom daganat műtét után
Vérvétel kiértékelése
Lactulose vizsgálat
Kissé magas amiláz érték
Tisztelt Doktor Úr! A „szokásos” prosztata kontrollnál a vérképemben az amiláz értéke 135 (labor referencia 28-100) és a foszfát 0,70...