Emésztési panaszok

Tisztelt Doktor Úr! Emésztési panaszok miatt fordulok Önhöz.2021 November közepe felé bal borda ív körül kellemetlen érzés (fájdalom) kezdődött,mintha még valami izom vagy ideg is mozgott volna. Hasi utlrahang vizsgálatra mentem,ott máj zsírosodást és nagyobbodást láttak (elhízás miatt 190cm/148kg, most 135kg-ra lementem) ,minden más hasi szerv teljesen rendben van. Legalont kezdtem el szedni napi 2db-ot a vizsgáló hölgy javaslatára amit 4-5 hétig szedtem.A szonográfus szerint a sok ülés (irodai munka) vagy megerőltetés okozhatta (egy ipari mosógépet raktam egyedül helyére ami kb.200kg) a problémámat. (Derék tájon van egy enyhe gerincsérv problémám) A vizsgálat után elmúltak a kellemetlen érzések,fájdalmak 2-3 nap múlva.December 8-án délután 2 óra körül egy Gyros tálat ebédeltem "romlott vagy fertőzött volt szerintem",majd aznap este már fájt a hasam,erős bélmozgás volt, hasfájás enyhe hányinger is.Másnap hasmenés vette kezdetét (híg-sárgás színű) ami 5-6 napig tartott,az első nap volt hőemelkedésem (37.2-37.6) .Háziorvos diétát javasolt,pluszban szedtem 6 napos probiotikumot.A hasmenés elmúlt 6-7nap után de az utolsó napba mintha kukacszerű valamik lennének benne.Háziorvos Normixot 3 napos kúra.Székletem rendeződött egyéb panasz nem volt.December 20 körül újra hasmenésem lett, (sárgás-nyálkás széklet a hasmenés szaga mintha a számban is érezhető lett volna pár napig.) 2 alkalommal találtam a székletemben vékony féregszerű valamit ismét.Nem mozogtak,színük sötét volt.Ügyelet VERMOXOT felírt amit 3 nap alatt szedtem be.Közben voltam hasi ultrahagon megint ahol ismét megállapították,hogy nincs szervi elváltozás,hasban folyadék gyülem,erős gyulladás vagy bármi kóros elváltozás amit az UH kimutat.Gasztroenterológust kerestem fel,véleménye szerint lehet akár IBS és széklettenyésztést javasolt első körben.Kézzel megnyomkodott, nem érzett semmi krónikus elváltozást.Gyomor és béltükrözést javasolt ha továbbra is vannak erős tünetek. Széklettenyésztést csináltattam,baktériumokra,egysejtűekre, gombákra,féregpetére,gyulladásra ami mindenre negatív lett, kivéve a calprotectin enyhe emelkedését mutatta (50-ig normál érték,nekem 57) ami enyhe gyulladásra utalhat. Belgyógyászt is felkerestem a széklet vizsgálat kiértékelése miatt,mindent rendben talált,probiotikum szedését javasolta és kaukázusi kefírt,kerüljem a puffasztó ételeket.Puffadás esetén Meteospasmylt írt fel.Bal oldali hasi diszkomfort érzés továbbra is volt, (a fájdalom nem erősebb mozgásra,köhögésre vagy bármi egyébre) székletem színe világosabb,így felkerestem a háziorvost ismét. Májenzimre kért vizsgálatot mert 2021 nyarán a GPT és GOT is magasabb volt,valamint a kreatinkináz értéke 170 helyett 740 volt,viszont akkor "edzettem",én csináltattam egy bővített vizsgálatot. A GPT magasabb most is (50 helyett 115) de a GOT értéken belül és a CK is majdnem értéken belül van (170 helyett 190) . Máriatövis kivonat szedését javasolta majd 3 hónap után újra csináltatunk vérképet. A vérképen még a limfocita és monocita van nagyon minimális (mindkettő 0.9 százalékon belüli eltérés) eltérés ami szintén valami enyhe vagy lecsengő gyulladásra utalhat. Limfocita lefele,monocita felfele tér el. Házi orvos szerint is valami bélfertőzés vagy gyulladás lehetett. Magamtól még szedtem Grape fruit mag cseppet,Protexin balancot szedek 1 hónapja,kamilla tea 3 napja,kaukázusi kefírt napi 3-4dl,gyömbér és kurkuma ital,3 napja nincs hasfájás csak nagyon ritkán érzem,székletem színe világos még,hasmenés nincs,viszont sárga borsó nagyságú "tojások" voltak. Volt amelyikbe nincs semmi de volt amibe világos színű cérna féleség (kukac szerűség megint csak világos színű,nem mozognak) ,volt amelyikbe fehér krémes valami.Közérzetem teljesen jó,vérnyomásom tökéletes étvágyam van,csak nem tudom mi az amit ha eszem akkor árthat.Naponta sétálunk munka után a feleségemmel 2-4km.Ön szerint mi lehet,lehetett? Egyéb vizsgálatra van szükség,belgyógyász és háziorvos szerint nincs, esetleg ételintolerancia? Köszö

Dr. Plósz János válasza IBS (postinfect) témában

A leírt életvitel jól hangzik, érdemes folytatni a testsúly-csökkentést illetve az edzettségi állapot javítását. Én is úgy gondolom, hogy a gyros után fertőző gyomor-bélhurutja zajlott, majd ezt követően a mardványtüneteket (bélflóra-eltérés, fokozott irritabilitás) észlelte. Nem gondolnék egyéb vizsgálatot szükségesnek (a májenzim-értékeket érdemes kontrollálni).

Kérdés: 2022. január 22., 09:08; Megválaszolva: 2022. január 23., 19:12
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Étkezés utáni hasmenés (covid19...
Tisztelt Doktor Úr! Tanácsot szeretnék kérni, hogy milyen vizsgálatot illetve kezelést javasolna a problémámra. 2020. decemberében covid19...
Epehólyag és egyéb problémák
Külső aranyér panasz
Amiláz kissé emelkedett
Üdvözlöm Kedves Doktornő/Doktor Úr! A kérdésem az lenne, hogy a kissé emelkedett amiláz értékkel 130 U/L (feső határ 100U/L) kell e foglalkoznom?...
4 napja tartó hasmenés