Gyomorbántalmak

Tisztelt Doktor Úr! Korábban reflux és nyelőcsőfelmaródás miatt szedtem PPI-t (nyáron hagytam el) . Panaszmentes voltam hónapokig. Azonban hetek óta váltakozó erősségű és jellegű gyomorpanaszaim vannak (hasi fájdalom,puffadás,hányinger) .Savcsökkentőt írtak fel nekem (PPI 40mg) , amely egy ideig használt, azonban utána fokozatosan romlott a dózis emelése (2X40) ellenére is. Ezután egy Normix+probiotikum kúrát kezdtem el csökkentett protonpumpagátlóval (40mg) . Panaszaim enyhültek, de nem múltak el teljesen (néha hasi fájdalom és puffadás) . A teljes vérképem és a hasi ultrahang (egy 6mm-es epehólyag polip kivételével) rendben van. A gyomortükrözésem lelete: az oesophagus kp.tág,szilványi h. hernia, melynek területén a nyh. borítás gyulladt. A fundus,corpus redőzete megtartott. Az antrum kissé gyulladt. A pylorus kerek, a bulbus ép. A leszálló szár megtekinthető része ép. Diagnózis: reflux oesophagitis,gastritis chr.,hiatus hernia. A gasztroenterológus az alábbi terápiát javasolta: diéta, gyakori kis étkezések, reggelente Salvus víz ,2X40mg Esomeprazol Sandoz, 1 ak. Progastro 825, 2X50mg Itopride Supremex, 2X1 tasak Venter étkezés előtt, 2 hónap múlva kontroll. Egyetért a diagnózissal és a javasolt terápiával? Ön szerint is szükség van az összes javasolt gyógyszerre? Szükséges 2 hónapig szednem őket? Az antrum gyulladása miatt érezhettem ezeket a gyomorpanaszokat az elmúlt hetekben? Válaszát előre is köszönöm.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Plósz János válasza reflux, hasi panaszok témában

A diagnózist az endoscopos vizsgálat adta, nincs mit vitatni rajta (talán csak annyit, hogy a látott eltérések okozzák-e a panaszt vagy valami más). A terápiában a savcsökkentő szimpla (1x40mg) dózisa is elegendő lehet, a Venter és a Salvus víz kiegészítő terápia. Ha nem csak a gyomorban látott eltérések okozzák a panaszt, akkor a probiotikum segíthet a javulásban. Az Itopride gyorsítja a nyelőcső-gyomor ürülést és a bélmotilitást. Szóval refluxban javíthat, de ha irritabilitás, bélflóra eltérés okozza a panaszokat, akár ronthat is (ebben az esetben inkább Duspatalin-Dicetel-Meteospasmyl szerek közül érdemes választani).

Kérdés: 2021. március 24., 16:42; Megválaszolva: 2021. március 24., 17:21
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Mi lehet a baj
Gyomor és nyelőcső problémák.
Tisztelt Doktor Úr, Abban szeretném kérni a véleményét, hogy egy másfél hónapja kezdődött nem rendszeres hanyinger es a szegycsont tájon...
Gyomorfájás /feszülés
Jó estét doktor úr egyszer már irtam ide és az lenne a kérdésem hogy 1 honapja fáj a gyomorszájamnál és mintha belülről feszítenék néha...
Gyomorfájdalmak
Tisztelt Doktor Úr! Idén szeptemberben hagytam el a savlekötőt amit refluxra szedtem (Controloc) . Azóta tünetmentes voltam. 1 hete gyomorpanaszaim...
reflux betegség?
Tisztelt Doktor Úr! Jelenlegi panaszaim: erős gyomortáji és vele párhuzamosan hátfájdalom is. Sokszor égő mellkasi érzés,a torkom sokszor...