Analis fissura kiváltó okai?

Üdvözlöm! 29 éves, átlagos testalkatú, irodista nő vagyok, nem különösebben stresszes élettel (abszolút átlagos stresszhatások érnek, semmi kirívó) . 2019. december óta szenvedek analis fissuraval. Mivel hétköznapi dolognak mondható, ezért először egyedül próbáltam megoldani - beiktattam a rendszeres sportot, odafigyeltem tudatosan a zöldségek, gyümölcsök fogyasztására, napi minimum három liter folyadékot fogyasztottam, a vény nélkül kapható kúpok közül is próbálkoztam eggyel. A helyzet nem javult, így még december végén sebész szakorvost kerestem fel, aki vizsgálatot követően megerősítette az analis fissura tényét, gyógyulófélben lévőnek diagnosztizálta. Javasolta, hogy reggel-este fogyasszak egy ek. olívaolajat vagy paraffinolajat, maradjon a sok folyadék, zab. Tájékoztatott róla, hogy nyolc hét a gyógyulás, kaptam kúpot, amit reggel-este kellett használnom. Teltek a hetek, amíg használtam a kúpot, addig javult a helyzet, de utána ismételten sérültem, holott az életmódom, a folyadékfogyasztásom, a nyamvadt rostok mennyisége nem változott. Végül március elején ismételten felkerestem egy szakembert, akinek ez a szakterülete. Addigra veszítettem a súlyomból, a rendszeres sportnak és életmódváltásnak köszönhetően, viszont az újbóli vizsgálat során már két fissura látszott, egy a hüvely felé. Nyilván fájdalmas volt az ürítés, a vizsgálat is rettenetes volt (első alkalommal pusztán kényelmetlen volt) . A szakorvos javaslata alapján műteni nem akar semmiképp, mert fiatal vagyok, és egyébként nagyon erős a záróizom, nem akarja bántani. Én ezt teljesen megértem, nekem sem hiányzik egy ilyen beavatkozás. Azt mondta, a gond az, hogy a vastagbelem túl sok folyadékot von el. Kaptam egy újabb kúpot, maradjon a sok folyadék, a paraffin és az olívaolajat is elfelejthetem, mert nincs értelme, ahogy a zabnak sincs, ellenben minden reggel fogyasszak éhgyomorra másfél deci vízben 1 tk útifűmaghéjat, kakaó, banán, alkohol, kávé tiltva, sok folyadék, sport, az étkezésem maradhat, mert az jó úton van, zabkorpát fogyasszak joghurtban minden nap pár evőkanállal. Ismét elmondták, hogy nyolc hét a gyógyulás, lassú folyamat. Mindent betartok, leszoktam teljesen a kávéról, egy nyamvadt kocka csokit nem láttam március óta, mégis, hétről-hétre újra megsérülök. Pár napig, két-három hétig javul a helyzet, gyógyulok, majd valami történik, és másnap újfent repedés keletkezik. Nem gondolnám renyhének a bélmozgásom, minden nap van székletem, olykor kétszer is. Tudom, hogy lágyítani kell a székletet, de nem vagyok képes még több zöldséget fogyasztani, hamarabb megy el az étvágyam. Folyadéknak vizet, cukormentes szörpöt, koffeinmentes, ízesítetlen gyümölcsteát fogyasztok, napi minimum három literrel, emlékeztetőm van beállítva az ivásra is. Karantén meg home office ide vagy oda, heti négyszer sportolok így is. És mégsem jó. Pár hétig rendben vagyok, gyógyul, aztán megint sérülés keletkezik. Jegyzetelem az étkezésem, nem találok összefüggést a sérülések, és az előtte fogyasztott ételekkel kapcsolatban, vagy hogy kevesebb lett volna a folyadék. Nem tudom, mit tehetnék még? Tényleg át kell állnom arra, hogy kizárólag zöldséget fogyasszak? Ez az egész ront az életminőségemen, minden nap fájdalommal jár, még ha nem is szakad fel frissen a seb, egyszerűen általánosan rosszabb a közérzetem a fájdalom miatt. Életemben nem táplálkoztam ennyire tudatosan, egészségesen, nem sportoltam ennyit soha, és mégsem akar helyrejönni a dolog, nagyon elkeserítő. Mi állhat emögött? Már azon gondolkodtam, hogy esetleg fehérjeallergia vagy gluténérzékenység vagy akármi nem befolyásolhat ilyesmit, hogy mégis hogyan működik a vastagbelem, vagy hogy mi történik? Mit tudom én, inzulinrezisztenciának nincs ilyen tünete? Merre mehetnék tovább, mit próbáljak még ki? Nem szeretnék megint sebészetre menni proktológiával foglalkozó szakemberhez, szeretném megúszni a műtétet, de már nagyon el vagyok keseredve, és nem értem, miért most, miért nem javul, pedig már ekörül forog az egész életem, hogy mindig mindent megtegyek az ügy érdekében, de mégsem elég. Előre is köszönöm, amennyiben tud új ötletet adni, vagy irányt mutatni, merre tovább...

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Plósz János válasza fissura ani témában

Először is, Ön tényleg mindent jól csinál. Sajnos a fissura ani, ha krónikussá válik, nem igazán úszható meg sebészeti beavatkozás nélkül. A probléma az, hogy a berepedés okozta fájdalom görcsöt okoz a záróizomban, így az nehezebben tágul, de sokkal könnyebben reped be, a folyamatos feszülés záróizomzat "túlzott megerősödését" okozza. És innetől kezdve hiába sikerül kikapcsolni a kezdeti kiváltó okot, a legjobb életmód mellett sem gyógyul a betegség. Ilyen esetben a krónikussá vált fissurát sebészileg kell kimetszeni (ilyenkor óvatosan a záróizom egy része is bemetszésre kerül, a túlzott feszülés miatt) , ezt követően várható gyógyulás. Addig is Rectogesic kenőcs használata segíthet a panasz mérséklésében.

Kérdés: 2020. május 28., 11:09; Megválaszolva: 2020. május 29., 07:38
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Epevezeték
Mi okozhatja a reggeli híg székletet?
Fájdalom a jobb felhasban
Savcsökkentő szedése