• Mi lehet az oka?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Webbeteg.hu Orvos! Kérdés szeretnék feltenni, az iránt, hogy mely irányba kellene tovább vizsgálódni. 2018 őszén kivették a mandulámat - ami nagyon sokszor be volt gyulladva ez miatt sokszor voltam beteg - a kivétel után megszűntek a gyakori aftás tüneteim is. Majd 2019 kora tavasza idején nagyjából jól is voltam, jobb közérzettel, bár már akkor is előjött, hogy a meleg nyári napokban képes voltam 33-35 fokban (számomra) annyira izzadni, hogy egy kis szellő esetén túl hideg is volt 2019 augusztusi nyaralása után, viszont a szervezetem is megint egyre jobban gyengélkedett. Legjellemzőbb tüneteit közül a legjobban a következőket tudnám leírni - terhelhetőségem nagyon pici, hamar túlizzadom. Ha a futógépen edzenék vagy picit erőteljesebben mozgom 2 dolog történhet. 1.) Normálisan elkezdem izzadni, és érzem, ahogy normálisan működik. 2.) túlzott hideg verejtékezés történik, amitől annyira hidegre tudom magam izzadni, - mint mikor az embert kerülgeti egy vírus - hogy fázom. Ezek az izzadások is olyan fura érzéssel jönnek elő, nehezen tudom megfogalmazni, de mintha vmi rossz idegi ingerület, mint amikor az ember megborzong és végigfut rajta, ellenben mikor normálisan izzadom, annál csak azt veszem észre, hogy izzadom) - ajakszárazság elég sokszor előfordul (hiába kenegetem) - gyakran van torokfájásom, illetve diszkonfort érzésem a jobb oldali "volt mandulám" helyén (fura ízű valami csorog rá néha) - gyakran lebetegszem, legtöbbször szintén a torok felől. - aránylag gyakran van olyan, hogy tüsszögök nátha nélkül (ilyenkor a szemem is könnyezik) - gyakran van aftám újra ami nehezen gyógyul - bár lehet, hogy rosszul látom, de ezek mintha ciklikusan újra megjelennének (néha kicsit jobban vagyok, néha kevésbé - ugy gondolom, hogy éppen mennyire volt kemény a nap) ---------------------------------- Ha nem terhelem magam, kevésbé jönnek elő a tünetek. Az össze tünet közül a legzavaróbb, hogy az édesapámat jobban lehet terhelni 60 évesen mint engem, mert félek, hogy egy kis szellőtől lebetegszem, nem nagyon merek izzadni sem, ha nem muszáj. A terhelés alatt nyilván az emberi mértékkel mért normális terhelést értem, nem az ultramaratont :) ---------------------------------- Ezek miatt elmentem egy háziorvoshoz, majd egy általános orvosi vizsgálatra, az ottani orvos kardiológiailag (mellkasröntgen, pajzsmirigy UH vérkép stb után) teljesen kivizsgált, nem talált eltérést. Utána - mivel a volt mandulám helyén - fura diszkonfort, néha mintha valami "fura ízű nyál" csorogna le - elmentem füll-orr gégészhez. Ő sem talált semmit, igaz a hangszalagokhoz nem látott be. (néha rekedtség előfordul, s volt időszak mikor fáradtságot okozott a hangképzés, igaz az már elmúlt) Ő javasolta a gasztroenterológus konzultációt, mivel gyanúja szerint a mandulámon érzett "fura ízű nyálat" akár NÉMA refluxom okozza, ami a torokfájásomat is okozhatja. 2 hete szedem a 40 mg-os savlekötőt, de drasztikus változást nem érzem. (Egyébként 3-4 éve voltam teljes gasztros kivizsgáláson (alulról-felülről) egy másik ok miatt , amin IBS-t és kontaminált-vekonybel-szindromát (Ezt kilégzési tesztel végezték) állapítottak meg. Ezek javultak, legalábbis nem okoznak - számomra egyértelmű - élettani problémát Probálok fokozatosan erősíteni az állóképességem, Béres cseppet szedek, vitaminokat, és erőnlétemtől függetlenül megprobálok minden nap -erőmhöz képest- futni is otthon futógépen zárt környezetben. Jelenleg is fáj a torkom, nagyjából az ádámcsutka körül s alatt. Kérdésem a következő? A fáradtságot, levertséget, terhelhetetlenséget, illetve a túlizzadást okozhatja-e a "Néma reflux", illetve ilyen tünetegyüttest okozhat e Reflux, vagy bármiféle gasztroenterológia probléma (allergia , autoimmun stb) , Érdemes e megint végigjárni csak a gasztroenterológiát? Érdemes e a hangszálrés alá is benézni hátha találnak ott valamit? (Nem tudom milyen jelei lennének ott egy gyulladásnak) Ha nem csak ezkenél lehet a probléma, mely egyéb dolgokat, területet lenne érdemes kivizsgálni, hogy teljesebb képet kapjunk? Fogorvosnál pl szintén 1-2 éve voltam elvileg ott rendbe van, igaz van hogy néha fogínyvérzés is előfordul. (jelenleg paradontaxot használok és az javított rajta)

        Dr. Plósz János válasza a reflux témában

        A reflux garatégést, váladékcsorgást okozhat, de az egyéb tüneteket nem magyarázhatja. Nyelőcsövön kívüli reflux-érintettség esetén a dupla dózisú (2x40mg pantoprazole) 3 hónapos használata javasolt. Ha ezen kezelés alatt a panasz nem változik, annak relfuxos eredete erősen kérdéses.


        Kérdés: 2020. március 09., 11:49; Megválaszolva: 2020. március 10., 14:51

      • Kérdések és válaszok a témakörben: