• Gyomorpanaszok

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves Dr Plósz János! Többször írtam már Önnek hasi panaszaim miatt amik szept.20a óta tartanak. Hasmenéssel,hányással kezdődött,minimális lipáz emelkedés laborban. Azóta számos vizsgálaton túl vagyok. Laborok (amikben eltérés nincs olyan ami mérvadó lenne), hasi UH-k,nyelés rtg,mellkas rtg...Azóta egy laktulóz kilégzés vizsgálat, amit Ön is javasolt, a vékonybél körüli fájdalom miatt, ez negatív. Szeklet vér negatív, most egy szeklet elasztaz eredményre várok. Pár napja napokig hánytam újra, ment a hasam is - ez lehet H valami vírus volt, de lehet hogy azért mert azt a tanácsot kaptam hogy mivel a 20mg Rabeman nem használ a savra szedjem duplán. Jelenlegi panaszaim:laza széklet, emésztetlen. Színe jó.Vékonybél körüli fájdalom és nyomás érzékenység.A savgőz estére megfolyt, érzem hogy visszafolyik(erre most kipróbáltunk egy másik hatóanyagot,Esomeprazolt). Nyelés is nehezebb, olyan érzésem van mintha levegő buborékokat nyelnék és azzal lenne tele a nyelőcső.A gyomrom állandóan korog,morog,ritkábban görcsöl.Olyan érzés mintha abban is levegő buborékok lennének. Hátba sugárzó fájdalom-csak a bal oldalon gerinc mellett,valamivel lapocka alatt. Elöl és hátul is borda mögötti fájdalom (tehát mintha a gyomorfájdalmat érezném ott). Legutóbbi hasi UH-n a doktornő azt mondta annyira vékony vagyok h minden tisztán látszik,nagyon szép vékony a hasnyálmirigy.Ezen a szerven a daganat aggaszt a legjobban.De ő is azt mondja sem a tüneteim se a kép nem utal arra.Néztünk még egy Helicobactert vérből,negatív,de most abban egyeztünk meg a gasztroenteorológussal hogy csinál egy újabb tükrözést,vesz mintát Helicobacterre,és nem állandó ízületi fájdalmak,légzési nehézségek,kezdeti neurológiai panaszok miatt Whipple-kór miatt is.Utána pedig átbeszéljuk és elküld CT-re.Január elején volt egy időszak amikor kb 10napig csak a sav/savgőz miatt szenvedtem,fájdalom nem volt.A Dr Chronra se gyanakodik.Ön mit gondol,hogyan tovább?Mi lehet még a baj? Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Plósz János válasza a reflux témában

        A bennem felmerülő diagnózis a fokozott levegőnyelés (emiatti teltségérzés, gyomorkorgás, reflux). Erre igazán gyógyszer nincs, a levegőnyelés tudatos kerülése (lassú evés-ivás-beszéd, az un. "üres" nyelések elhagyása) segíthet. Érdemes lehet prokinetikus (nyelőcső-gyomor ürülését serkető) szert is kipróbálni (Itopride). Ehhez társulhat irritabilis bél szindróma is. Irritábilis bél szindrómában a bél kóros motilitása, a bélflóra megváltozása illetve a bél beidegzésének kóros volta okozza a panaszokat. Javulás főként az életmódi változtatásoktól várható: gyakori, rendszeres, nyugodt, kis étkezések tartása, pre- és probiotikum legalább 1 hónapos, akár kombinált használata, rendszeres testmozgás, a stresz megfelelő feldolgozása.


        Kérdés: 2020. január 30., 12:49; Megválaszolva: 2020. február 03., 20:56

      • Kérdések és válaszok a témakörben: