• Félelem és bizonytalanság!

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr! Nem is Tudom,hogy hol kezdjem.... Közel 13-éve küzdök állandó hasfájással! 2017.októbere óta viszont nagyon felerősödtek fájdalmaim,leginkább a köldököm körül! 2017.decemberében tükrözték a vastagbeleim,eredménye divertikulózis colontos itt jegyezném meg,hogy ez a művelet annyira fájdalmas volt számomra,hogy kis híján elájultam! Gasztroenterológusom 2018.júniusában ismét kérte vastagbeleim tükrözését-gyomorral kiegészítve amit viszont már magánúton altatásban végeztettem el! Drága de élhető megoldás volt! Az eredmény ugyan az divertikulózis....! A gyomrom rendben csak túl sok savat termel és még vettek mintát a duódenumból is ami szintén megfelelő volt! Orvosom arra a következtetésre jutott,hogy valószínűleg IBSem van! Nos erre Protexint és 20mg esomeprazolt eszek egy ideje ami csak arra jó,hogy ne legyen annyira híg a székletem! A fájdalmak a köldök körül továbbra is megvannak!!! Ami viszont nagyon aggaszt két hónapja minden elromlott! A székletem néha világos bézs színű de leginkább sárgás,vizeletem pedig igen sötét színű! Nagyon fáj a bordáim alatt leginkább a jobb bordaívem alatt és a hátam közép tájt,émelygek,fel vagyok puffadva és megemésztetlen ételdarabok vannak a székletemben! Ennek okán cukorterheléses és keményítőterheléses vizsgálatot írt elő orvosom! Cukor jó lett de a keményítő eredménye -Althausen teszt= 152%-amit orvosom extrém kórosan jellemzett!!!? Erre kaptam Kreon 25000ng,minden étkezéskor! Kaptam továbbá egy beutalót MRre ahol is a Doktornőm a Hasnyálmirigy kóros ? és Epeút kóros ? kérdéseket írta! Nos én mióta tudom,hogy baj lehet a hasnyálmirigyemmel teljesen kétségbe vagyok esve! Ráadásul 5-napja borzasztóan fáj a gyomorszám a szegycsontnál amitől állandó hányingerem van és émelygek illetve az ételt sem kívánom úgy érzem tele vagyok mindig fáradt vagyok sokszor el is alszom már akkor is ha csak lehunyom a szemem! A vasam mindössze6,7 ! Sajnos a neten utána olvastam a hasnyálmirigyráknak és a májráknak nos....azóta rettegésben élek!!!!!!! Csináltattam Synlabban egy Ca19-9= 4,8 u/ml és CEA=0,60ug/L tesztet ami azt hiszem meg kellene győzzön arról,hogy nem vagyok rákos de mégsem ! Sajnos az MRem November 15-én lesz és van bennem egy olyan félelem érzet ami azt mondatja velem,hogy addig elvisz a máj vagy a hasnyálmirigyrák,szinte nem alszom és a hát és gyomorfájdalmam egyre erősebb!! Amit eddig még nem említettem 4-éve nem dohányzom és soha nem fogyasztottam alkoholt 181cm és 105-kilógramm vagyok! Ami most a legjobban aggaszt az a bordák alatti fájdalom és az öt napja tartó igen erős gyomor-gyomorszáj fájdalom valahogy mindig a hasnyálmirigyrákkal azonosítom a tüneteket,talán a rossz keményítő tesztem okán!? Megnyugodhatok e a két rákmarker negatív eredménye láttán novemberig míg MRre kerülök?! Tisztelt Doktor Úr mi a véleménye,mi történik velem? Bocsánat még valami amit elfelejtettem megemlíteni,közel két éve negyed évente,egy hónapon keresztül,reszelve eszem a gyömbért úgy 6-7dkg/2-evőkanál/ alkalmanként de közel négy hónapja ezt sem teszem mert azt gondolom,hogy talán ezzel okoztam valami kárt magamnak,itt jegyzem meg,hogy míg ettem a székletem viszonylag jó volt és nem annyira fájt a hasam! Lehet,hogy ezzel ártottam a májamnak,hasnyálmirigyemnek vagy ehetem tovább a gyömbért?? Fogalmam sincs mit kellene tennem,hogy ismét teljes életet tudjak élni!? Három gyermekem van és az elmúlt két-három évben folyamatosan azt kell lássák,hogy az apjuk gyenge és beteges és az állandó fájdalom teljesen összegyűri az arcom! Megtisztelő válaszát előre is nagyon köszönöm! Üdvözlettel: László.

        Dr. Plósz János válasza a felhasi fájdalom témában

        A gyömbért szerintem fogyaszthatja tovább nyugodtan. A tumor-markerek negativitása nem garancia semmire, de a tünetek alapján nem rosszindulatú folyamtra gondolnék elsőként. A keményítő-terhelés pozitívvá válását okozhatja vékonybél bakterialis kontamináció (ezt laktulóz-kilégzési teszttel lehet igazolni) de akár lisztérzékenység is. Az MR előtt egy hasi CT (ami hamarabb elérhető) megnyugtathatja, hogy nincs rosszindulatú folyamat a hasnyálmirigy- illetve az epeutak területén.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2019. augusztus 30., 10:03; Megválaszolva: 2019. szeptember 01., 14:55

      • Kérdések és válaszok a témakörben: