• Ulcerative colitis vagy álhartyás vastagbélgyulladàs?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tiszteletet DR. Úr/Nő! 2016 decembereben kaptam egy tüszős mandulagyulladást.Írtak rá erős penicillint.(Onnantól kezdve es azóta is megy a hasam),februàrra màr nyàkos vères székletem volt, elmentem orvoshoz kaptam beutalót colonoscopyàra 5 hetre rá.Mindez Angliàban törtènt.Addigra màr nagyon sullyos hasmenéssel küzdöttem,tele volt fehèr nyàkkal es vérrel.A monitoron láttam mindent,körben tele volt sárgás lerakódással a belem. Aztán jött az orvos majd közölte velem,hogy Proctitisem van.Vettek szöveztant majd értesítenek,kicsit megörültem mert azt hittem,hogy ràkos lettem.Felirt addig is Solafolk 500 mg os kúpot. Vàratam az eredmenyt de nem jött, felhìvtam a korházat,de ők nem is hallottak a nevemről, hogy èn valaha ott jàrtam volna.Visszamentem a haziorvoshoz hogy eltűntek a leleteim,mondta hogy ő sem kapott semmit és a rendszerben sincs semmi adat de csak folytassam a Solafolkot,ha nem hasznàl menjek vissza. Használt és egy darabig meg is nyugodtam, csak az nem hagyott nyugodni később ,hogyan tünhetett el minden adatom.Majd 2018 februàrba kikonkikönyörögtem egy időpontot az IBD klinikan Oxfordban, kaptam colonoscopyara is a Jhon Radcliffe kokórházban.De mivel használt addigra a gyógyszer nem talàltak semmit a vastagbelemen úgy kezelt a doktor mintha csak kitalálnám volna ezt az egészet.Elég durva is volt. Mikor kijöttem már annyira fájt a farkcsontom ès a fenekem,hogy nem tudtam ülni rendesen,ez a fajdalom 3 honapig meg is maradt,és melette vissza jött a nyákos vères hasmenés is.Ez utan a solafalk nem használt többé.Majd júliusban ùjra mentem elbeszélgetésre.Mondta a Dr.nő,hogy volt némi gyulladàs a vègbelemen a colonoscopia és a szövettan alapjàn.A tüneteim miatt,felirt 1 g Pantesa kupot.Ez tavaly volt. Azóta vannak hetek amikor jobb es van hogy rosszabb. Ugy erzem nem vizsgaltak ki eléggé,félek,hogy álhartyàs colitisem van.2es fel ev kezeletlen alhartyas v.gyulladas mennyire veszelyes? Ket ev utan gyogyithato? A szovettan kimutatta volna a toxinokat? Köszönöm.

        Dr. Plósz János válasza a colitis témában

        A szövettan a toxinokat nem mutatja ki, de az álhártyás (clostridium okozta) bélgyulladást igen. A colitis ulcerosa lefolyása megfelelhet a panaszainak, ennek kezelésére, nyugalmi állapotban tartására a mesalasin kúpon túl is van lehetőség, rendszeres gasztroenterológiai gondozást igényel. A clostridium toxinok székletből kimutathatók.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2019. június 05., 22:19; Megválaszolva: 2019. június 11., 07:09

      • Kérdések és válaszok a témakörben: