Ulcerative colitis vagy álhartyás vastagbélgyulladás?

Tiszteletet DR. Úr/Nő! 2016 decembereben kaptam egy tüszős mandulagyulladást.Írtak rá erős penicillint. (Onnantól kezdve es azóta is megy a hasam) ,februárra már nyákos vères székletem volt, elmentem orvoshoz kaptam beutalót colonoscopyára 5 hetre rá.Mindez Angliában törtènt.Addigra már nagyon sullyos hasmenéssel küzdöttem,tele volt fehèr nyákkal es vérrel.A monitoron láttam mindent,körben tele volt sárgás lerakódással a belem. Aztán jött az orvos majd közölte velem,hogy Proctitisem van.Vettek szöveztant majd értesítenek,kicsit megörültem mert azt hittem,hogy rákos lettem.Felirt addig is Solafolk 500 mg os kúpot. Váratam az eredmenyt de nem jött, felhìvtam a korházat,de ők nem is hallottak a nevemről, hogy èn valaha ott jártam volna.Visszamentem a haziorvoshoz hogy eltűntek a leleteim,mondta hogy ő sem kapott semmit és a rendszerben sincs semmi adat de csak folytassam a Solafolkot,ha nem használ menjek vissza. Használt és egy darabig meg is nyugodtam, csak az nem hagyott nyugodni később ,hogyan tünhetett el minden adatom.Majd 2018 februárba kikonkikönyörögtem egy időpontot az IBD klinikan Oxfordban, kaptam colonoscopyara is a Jhon Radcliffe kokórházban.De mivel használt addigra a gyógyszer nem találtak semmit a vastagbelemen úgy kezelt a doktor mintha csak kitalálnám volna ezt az egészet.Elég durva is volt. Mikor kijöttem már annyira fájt a farkcsontom ès a fenekem,hogy nem tudtam ülni rendesen,ez a fajdalom 3 honapig meg is maradt,és melette vissza jött a nyákos vères hasmenés is.Ez utan a solafalk nem használt többé.Majd júliusban ùjra mentem elbeszélgetésre.Mondta a Dr.nő,hogy volt némi gyulladás a vègbelemen a colonoscopia és a szövettan alapján.A tüneteim miatt,felirt 1 g Pantesa kupot.Ez tavaly volt. Azóta vannak hetek amikor jobb es van hogy rosszabb. Ugy erzem nem vizsgaltak ki eléggé,félek,hogy álhartyás colitisem van.2es fel ev kezeletlen alhartyas v.gyulladas mennyire veszelyes? Ket ev utan gyogyithato? A szovettan kimutatta volna a toxinokat? Köszönöm.

Dr. Plósz János válasza colitis témában

A szövettan a toxinokat nem mutatja ki, de az álhártyás (clostridium okozta) bélgyulladást igen. A colitis ulcerosa lefolyása megfelelhet a panaszainak, ennek kezelésére, nyugalmi állapotban tartására a mesalasin kúpon túl is van lehetőség, rendszeres gasztroenterológiai gondozást igényel. A clostridium toxinok székletből kimutathatók.

Kérdés: 2019. június 05., 22:19; Megválaszolva: 2019. június 11., 07:09
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Colitis ulcerosa beteg vagyok?
Tisztelt Doktor úr! Endoscopos vizsgálat eredménye: Az I-III számú anyagokban ép vastagbél nyálkahártya részletek látszanak.A IV számú mintában...
Segítség
Tisztelt doktornő /doktor úr! Tanácsot szeretnék kérni. 2018 nyár végén stresszesebb lettem, magányos voltam. Előjött nálam egy pánikroham...
Szövettan
Tisztelt Doktorúr! 3hete volt egy kolonoszkópiás vizsgálatom, ahol megállapították a collitis ulcerosat.Szövetmintát is vettek tőlem, amelynek...
Krónikus véres hsamenés, hasgörcs
Doktor Úr! A problémám a következő: hetek óta tartó hasmenés élénkvörös vérrel, hasgörccsel.Súlyos problémát sejtek, de mégis mire...
colitis ulceroza
Tisztelt Doktor/NŐ! Fekélyes vastagbélgyulladásom van, a szövettani eredmény alapján limfocitás colitis. Kérdésem hogy fekélyt a vastagbélről...