A stressztől lehet sárgás a székletem?

Tisztelt Doktor Úr! Azért fordulok Önhöz, mert az utóbbi időben, ha rám tör az erős szorongás, stressz, pánikhangulat, gyakran vizelési és székletürítési ingerrel társul. Utóbbit, vissza tudom tartani, kellő lélekjelenléttel és miután megnyugodtam még az inger is elmúlik, erre az iskolába van szükség, de itthon azért el szoktam menni. Ilyenkor mindig sárgás/narancssárgás színű, puhább, de nem folyadékszerű, mégis olyan kellemetlen és kissé maró hatású ilyenkor az ürítés és kellemetlen utóhatása van a gyomorban. Valamint olyan jellegzetes, kellemetlen szaga van. Amikor nyugodt körülmények között megyek wc-re, akkor természetes színű és állagú, nincs vele semmi baj. Azt szeretném megkérdezni, hogy a stressz hatására esetleg gyomorsav, vagy epe kerülhet a gyomorba és ez okozza, az ilyen helyzetben az elváltozást, vagy elképzelhető, hogy valamilyen megbetegedés áll a háttérben? Fontos még megjegyeznem, hogy érettségi előtt állok és emiatt elég nagy rajtam a nyomás, valamint sokat görcsölök a továbbtanuláson is és ilyen szituációkban jelentkezik ez a panasz.

Dr. Plósz János válasza széklet eltérés témában

A sárga színt a székletben az epe okozza, mely természetesen van jelen a székletben. Az, hogy ilyenkor világosabb, hígabb a széklet, annak a jele, hogy a szorongás miatt felgyorsul a bélmotilitás, kevesebb folyadék szívódik vissza a székletből. A panasz nem utal betegségre.

Kérdés: 2017. január 16., 20:33; Megválaszolva: 2017. január 17., 08:01
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Világoszöld darabok a szekletben
Tisztelt Doktor úr! Körülbelül 2 hónapja hasmenesem volt és távozott a szeklettel egy db zöld babszerű valami. Mivel tartósan szedek merckformint...
Emésztési zavar
Vastagbélrák mennyire...
Diéta , széklet
Jó napot Dr Úr / Nő! 30 éves vagyok szeretnék több kg -tól megszabadulni ezért 1 hete életmódváltásba kezdtem diétába! Azóta kevesebb a...
Megváltozott széklet
Tisztelt Doktor Úr! Azt a kérdést tettem fel Önnek, hogy székelést követően a wc papíron fekete apró pöttyö láthatóak, az otthoni széklet...