• Tejallergia

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő! Sajnos kérdéseimre ez idáig, még sehol nem kaptam kielégítő választ, így bízom benne, hogy Ön megfelelő információval/tanáccsal tud majd szolgálni számomra. A problémám eredete, egy közel 2 évvel ezelőtt diagnosztizált tejallergia. (nem laktózérzékenység). Ennek következtében 1 év teljes tejdiétára "ítéltek", melynek hatására 2 hónap alatt 13 kg-t fogytam. Ezzel nem is volt semmi probléma. A gond az, hogy az 1 év letelte utáni kontrollvizsgálaton kiderült, hogy semmi sem változott az allergiámmal kapcsolatosan, sőt még egy enyhe lisztérzékenység is párosult hozzá, de nem számottevő a kezelőorvos szerint. Tüneteimre jobbára a haspuffadás, telítettségérzet, csekély hasfájás, hasmenés volt jellemző. Az újabb orvosi kivizsgálást követően én úgy döntöttem, hogy felhagyok a totális tejdiétával, mert vélhetően a jövőben sem fog elmúlni. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy átestem volna a ló túloldalára. Tejet alapvetően sem szerettem, így nem volt és nem is probléma a jövőbeli kerülése. De feldolgozott formáiban fogyasztok tejtermékeket. (sajt, túró) Talán csak a tejföl és a joghurt elfogyasztása vált ki mellékhatásokat, így ha tehetem ezeket elkerülöm. A két kérdésem, pedig a következő. Küzdősportoló révén, illetve elég erőteljes súlyzós edzések mellett, elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű fehérje bevitele. Próbálkoztam marha és tojásfehérjével, de sajnos nem váltak be. Így február elején, tejfehérje alapú táplálékkiegészítőt, illetve kombinált aminósav-mátrixot rendeltem és fogyasztok. Egyelőre komolyabb mellékhatások nélkül. A kérdésem az lenne, hogy a tejallergia tudatában, ezeket a tejfehérjéket, tejsavót képes-e a szervezetem beépíteni, hasznosítani az izomzatban és egyéb területeken, vagy úgymond "kidobja" őket és teljesen felesleges a fogyasztásuk? Magyarán az izommegtartást/fejlődést nem gátolja-e?! A másik kérdésem, hogy a tejtermékek fogyasztása diéta alatt, befolyásolhatja-e fogyást és ezzel párhuzamban a zsírégetést negatív irányban? Vagy esetleg lassítja az anyagcserét az állandó nem kívánatos tejfehérjék bevitele. Megtisztelő válaszait előre is!

        Dr. Szigeti Nóra válasza a tejallergia témában

        Kedves Kérdező! Az allergia és az intolerancia nem azonos fogalom. Az allergia azonnali tüneteket okoz, ebben az esetben a kiváltó ok teljes és végleges kerülése szükséges. Önnél feltehetőleg intolerancia áll fenn, ebben az esetben annyi terméket lehet fogyasztani, ami nem okoz tüneteket, és ez a mennyiség nem is befolyásolja az anyagcseréjét. Az intolerancia bizonyos esetekben valóban elmúlik, de nem mindenkinél, viszont ehhez több év teljes megvonás szükséges.


        Dr. Szigeti Nóra
        gasztroenterológus, hipertonológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Szigeti Nóra

        Kérdés: 2016. február 18., 22:06; Megválaszolva: 2016. február 29., 08:45

      • Kérdések és válaszok a témakörben: