Torokprobléma és reflux

Kedves Doktor Úr! Gombóc érzés a torokban kezdőött a problémám idén év elején, amit fül- orr gégészeten többször megismételt endoszkópos vizsgálattal megnagyobbodott nyelvgyöki mandulákat diagnosztizáltak. A ritka gyomorégéses panaszaim miatt nem gondoltam, hogy F-O-G-i problémámat ez okozhatja, nyelési röntgen negatív volt, gyomortükrözésre utaltak tovább. Gyomortükrözés eredményétől egy kicsit megijedtem. A következőkben leírom az eredményt, kérem írja meg, hogy ezek alapján van-e okom megijedni, ill. a rák felléphet-e, lehet-e ez már egy előrehaladott állapot, amiből már gyorsabban kialakulhat Ön szerint rák? Lelet: A nyelőcső szabályos lumentágasságú, a peristaltica végighalad, a nyálkahártya 35 cm eszközhosszig csak kissé hyperaemiás, 35 cm-től a cardiáig körkörösen a redők élén hosszanti hyperaemiás csíkok és fibrines fekélyek láthatók, a cardiában a Z vonal nyh-ha polypoid jellegű duzzanatot mutat, 6 óránál egy kb. 5-6 mm-es, szederjes polypoid képlet látható. A cardia 43 cm-nél lazán zár. A gyomorban bőséges mennyiségű víztiszta éhgyomri secretum látható, a lumen végig jól feltágul, a peristaltica végighalad. A nagygörbületi redőzet szabályos, a nyálkahártya ép. A pylorus szabadon átjárható. A bulbus lumentágassága szabályos, a nyálkahártya ép. Postbulbarisan szabályos Kerkring redőzet, lumentágasság látható, a nyálkahártya duzzadt, hyperaemiás. Inversioban a fornix és subcardialis régió nyálkahártyája is szabályos, az eszköz mellett 1 cm-es spatium nyílt meg. Biopsia: 1. nyelőcső alsó harmad, cardia poypoid képletből 3 db, dysplasia? Vélemény: reflux oesophagitis LA-B, magasra terjedő, incomp. carda, hypersecretio ventriculi, duodenitis endoscopos képe. Javaslat: 2x40 mg Esomeprazol Sandoz. Kontroll: 1 hónap múlva kontrollra előjegyezve: egy hónap múlva.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Plósz János válasza reflux témában

A leírás reflux betegségnek megfelelő képet mutat, komolyabb aggodalomra ok nincs. Hogy egyáltalán kell-e kicsit is aggódni, a szövettani lelet fogja megmutatni, de a látott kép nem tűnik előrehaladott állapotnak (fokozott rák-kialakulási rizikó csak dysplasia (kóros sejtalakok megjelenése) esetén jelentkezik) .

Kérdés: 2015. augusztus 11., 11:55; Megválaszolva: 2015. augusztus 11., 12:30
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Mi lehet a baj
Gyomorbántalmak
Gyomor és nyelőcső problémák.
Tisztelt Doktor Úr, Abban szeretném kérni a véleményét, hogy egy másfél hónapja kezdődött nem rendszeres hanyinger es a szegycsont tájon...
Gyomorfájás /feszülés
Jó estét doktor úr egyszer már irtam ide és az lenne a kérdésem hogy 1 honapja fáj a gyomorszájamnál és mintha belülről feszítenék néha...
Gyomorfájdalmak
Tisztelt Doktor Úr! Idén szeptemberben hagytam el a savlekötőt amit refluxra szedtem (Controloc) . Azóta tünetmentes voltam. 1 hete gyomorpanaszaim...