Félelem daganattól

Tisztelt Doktornő/ Tisztelt Doktor Úr, 29 éves férfi vagyok, és egészen fiatal korom óta vannak emésztési problémáim (laza, néha nyákos széklet, máskor székrekedés, felpuffadás, bélgázok, hangos bélműködés, gyakori böfögés) , valamint aranyeres panaszaim. Emellett szorongásos problémák – főleg betegségektől való túlzott félelem – miatt időről időre gyógyszereket kell hogy szedjek. Tavasz végére – tény, hogy egy igen stresszes időszak után – panaszaim felerősödtek. Ugyanakkor olyan tüneteket észleltem, amelyek mindenképpen alaposabb kivizsgálást igényeltek: bár a székletem egyértelműen sohasem volt véres, vérre utaló nyomokat találtam (pl. apró, néha a mákszemnél is kisebb szilárd halmazállapotú, piros vagy fekete elemek a székletben) , és ami igen szokatlan: a bélgázzal néha nem megemésztett, vagy nem eléggé megemésztett ételmaradványok távoztak, néha váladék kíséretében (egyszer például egy nagyobb darab fokhagyma-darab) . A vastagbéltükrözés az aranyerek mellett IBS-t állapított meg, mást nem, a gyomortükrözés pedig refluxot, illetve azt, hogy „a fundus nyálkahártyáján néhány apró 2-3 mm-es petechia” van. Bár tudom, hogy ritkább betegség, de attól tartok, hogy a vékonybelemben akár daganat is lehet, hiszen a tükrözéses vizsgálatok azt nem zárhatták ki. A félelem sajnos napi munkafeladataim minőségére is kihat. Hasi ultrahang vizsgálaton kétszer is voltam az elmúlt hónapban, az eredmény mindig negatív lett, ám tudom, hogy a vékonybél vizsgálatára nem ez a legjobb módszer. A kérdésem az volna, hogy Ön szerint súlyosabb vékonybél-problémát, így például már tüneteket is produkáló daganatot kimutatna-e az ultrahang? (A két ultrahangos orvos szerint igen, de az interneten ellentétes véleményeket is találtam.) És egyáltalán: milyen további vizsgálatot javasolna? (A vérsüllyedésem alacsony (2) , a fehérvérsejt-számom úgyszintén alacsonyabb a kelleténél, kb. egy hónapja Valdoxánt és Cymbaltát is szedet a szorongásra.) Válaszát előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Plósz János válasza szorongás, emésztési zavarok témában

Az ultrahang sajnos tényleg nem tudja kizárni vékonybél-daganat lehetőségét. Azonban tényleg jól tudja, ennek előfordulása szinte extrém ritka. A vékonybél vizsgálatára kapszulás endoscopia vagy un. kettős ballon enteroscopia alkalmas, de egy hasi MR vizsglatot is elégnek tartanék. Egyébként a panaszok tényleg megfelelnek IBS-nek.

Kérdés: 2015. július 03., 11:19; Megválaszolva: 2015. július 07., 07:22
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Véres nyák
Mi lehet a baj
További vizsgálatok
Pfizer vakcina akut gyomorhurutra...
Betegségről