tumormarker

Tisztelt Doktor Úr/Nő! Tumormarker vizsgálatot kért a háziorvos kérésemre, mert gyakran van hasmenésem. A CA 72-4 markerem 10, 7 U/ml lett, a többi eredményem mind jó. A háziorvos nem küldött további vizsgálatokra, mondván, hogy ha baj lenne, a többi is emelkedett lenne. Én azért aggódom, Ön szerint nem kellene további vizsgálatokat végeztetnem? Egyáltalán mennyire diagnosztikus egy tumormarker? Egyébként a hasmenésen kívül (bár laktózérzékeny vagyok, tehát lehet attól is hasmenésem) nem érzek semmit, a jobb lábamat nem tudom a talaj felé lehajlítani ülve, mert fáj, mást nem érzek. Köszönöm válaszát, B. Bernadett

Dr. Árki Ildikó válasza tumormarker témában

Tisztelt Kérdező!

A tumormarker vizsgálat nem alkalmas szűrővizsgálatra, és a tumoros betegség diagnosztikájára sem. Ismert tumoros betegség nyomon követésére hasznos vizsgálat. A CA-72-4 főként gyomorrák, petefészekrák során emelkedett, de jóindulatú megbetegedésekben is emelkedett érték lehet. A vizsgálat drága és ilyen formában nem eléggé informatív, azon kívül háziorvos nem is kérheti OEP finanszírozás terhére. A hasmenés kivizsgálása, a nőgyógyászati ellenőrzések és a mammográfiás szűrővizsgálat persze indokolt.

Dr. Árki Ildikó
Dr. Árki Ildikó Rovatvezető, WEBBeteg vezető orvos szakértő
Kérdés: 2014. július 10., 15:51; Megválaszolva: 2014. július 12., 21:14
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
CA 72-4 tumormarker eredmény
Tisztelt Doktor Úr/nő! Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy nekem a CA 72-4 vizsgálatánál az eredmény/egység 3, 20 U/ml, viszont a...
Széklet vér lelet értelmezés
Kedves Doktor Úr Ma kaptam meg a széklet vér leletemet, mely negatív lett, de az eredmény 10 ng/ml. Azt írja, a referencia 100 ng/ml alatt negatív, de...
Végbélfájdalom daganat műtét után
Vérvétel kiértékelése
Lactulose vizsgálat