Véleményezés tumormarker

Tisztelt Orvos Év elején jobb alhasi fájdalommal kerültem nőgyógyászhoz. Citológia, ultrahang negatív. Hasi ultrahangra küldtek, ahol máj haemangiomat találtak. Vérvétel eredménye:tumormarker magas Crp 6.4, CEA 2.6 CA 72-4 52, 1.EZ miatt gasztro és colonoscopyat végeztek, két polipot távolítottak el transversum területén, szövettani eredmény:polypus adenomatosus, enyhe fokú mirigyhám dysplasia szöveti jeleivel. Májusi Pet ct eredmény: A tüdőben a radiofarmakon eloszlása normális, jobb S3-ban 3mm-es, jobb s4ben 4 mm-es nodulus ábrázolás, egyéb kóros eltérés nem látható. A gyomor fundusaban a cardia közelében kb 3*1.5cmes területen a falban mérsékelt fdg halmozás figyelhető meg, a részleges teltség miatt a falvastagsag nem jól megítélhető. Összefoglaló vélemény:makroszkopos FDG-avid malignitasra utaló halmozás nem észlelhető. A tüdőben micronodulusok méretük miatt metabolikusan nem kategorizálható. LCDT - követésük javasolt. A gyomorban fiziológiás variáció vagy gyulladás véleményezhető. A májban cystak, melyek állatnak a magasabb ca 72-4 hátterében. Tüdőszűres negatív. Útközben kiderült, hogy az alhasi fájdalom fonal granuloma hasfal hegben. Korábbi méhen kívüli terhesség varratanal. Megműtöttek vele. 8 héttel a műtét után a tumormarkert megismételtette a házi orvos, aminek az eredménye a májusihoz képest:Crp 3, 2, CEA 3, 1, CA 72-4 87.6, NSE 30.52, TPA 85. Apai ágon mindenkinél volt daganat. Kérdésem az lenne, hogy hova tovább, mit tehetek? Fizikai tüneteim nincsenek. Fájdalmam nincs Válaszát előre is köszönöm

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Baki Márta válasza a tumormarker témában

Tisztelt Asszonyom! Levelében a tumor markerek emelkedésének oka felől érdeklődik. Tudnunk kell, hogy ezek a vérvizsgálatok magasabb eredményei biztonságosan nem igazolnak daganatot. Szűrő vizsgálatra sem alkalmasak, csak a rosszindulatú daganatos betegség folyamatos követéseire alkalmasak. Emelkedésük hátterében nem biztos, hogy mindig daganat áll. Levelében a laboratórumi normál értékeket nem tüntette föl. Egyes meghatározó helyek más és más eredményt tartanak normálisnak. Feltételezhető, hogy a CA 72-4, NSE értékei a magasak, az előző néhány hónap alatt növekedett. A CEA normál tartományon belül van, a gyulladásra utaló CRP inkább csökkent. Panaszt sem említett levelében: gyomor fájdalom, hasi puffadás, széklet eltérés, fogyás fennáll-e. A rendelkezésre álló adatok alapján, ha panasza nincs, akkor csak szoros megfigyelést javaslok. Kb. 3 hónap után ismételten érdemes elvégezni ezeket a tumor marker meghatározásokat. Szükség esetén mellkasi CT, kismedencei MR, nőgyógyászati vizsgálat javasolt. Tisztelettel: dr.Baki Márta

Kérdés: 2017. december 28., 08:47; Megválaszolva: 2018. január 02., 07:59
Kérdések és válaszok: Egyéb
irritábilis bél szindróma
visszatérő hasmenés
Fehérvérsejtszám eltérések mire...
KÖLDÖK körüli égő érzés