tumormarker

Tisztelt Doktornő/Doktor úr! 2013 októberében operáltak rosszindulatú emlő daganattal. A szövettani eredményben volt egy 4mm-es in situ carcinómás góc, s egy 10mm-es közepesen alacsonyan differenciált invasiv ductalis carcinoma.OE receptor: 60%, PR: 95%;CERB-B2 score 0-1;P53 neg.;G3; pT1b SNB O/3 neg. OTT vélemény: a beteg kora, G3 kemo és radiotherapia, majd hormontherapia szükséges. 6 ciklus 7254 sz. protokoll szerinti EC/B (1000mg Cytoxan, 130mg Epirubicin) kezelést kaptam, majd 25+8 sugárkezelést. Elindították a hormontherápiát is: 3 havonta Lucrin és Zitazonium. Közben volt egy kolonoszkópia vizsgálat - édesanyám vastagbélrákban szenvedett- mely során eltávolítottak egy borsónyi nyeles polypust. Szövettani diagnózisa: Adenoma tubulovillosum intensiti coli low grade hámdysplasiával. Malignitásra utaló szöveti jel nincs. Tumormarkert 3 alkalommal néztek. Kemotherápia előtt: CEA: 2.5 ref.tart: <3.4 ; CA 15-3: 8.7 ref.tart: <25. Sugár előtt: CEA: 3.1 <3.4, CA15-3: 15 <25 ; s most 06.25.-én hasi és mell UH (negatív) mellett. A mostani CEA érték 3.6 <3.4. A legközelebbi kontrollvizsgálat szeptember végén lesz. A kérdésem az lenne, hogy kell-e aggódnom a marker értékének emelkedése miatt? Ez kiugrónak számít-e? Válaszát előre is köszönöm!

Dr. Nagykálnai Tamás válasza tumormarker témában

A tumormarkerek közül egyesek elég jellemzőek egy bizonyos betegségre (tehát eléggé "specifikusak", pl. a PSA a prosztata-dolgokra) , mások kevésbé. Utóbbiakhoz tartozik a CA 153 is. Ilyen kis számbeli ingadozás semmit nem jelent. Persze utána kellene nézni a dolgoknak, ha mondjuk kapnánk egy 200-as számot. Most nem kell aggódni.

dr. Nagykálnai Tamás

Kérdés: 2014. július 12., 08:36; Megválaszolva: 2014. július 17., 00:08
Kérdések és válaszok: Mellrák, emlőbetegségek
DAGANATOM VAN?
ÜDVÖZLÖM! Szeretnék Öntől segítséget kérni. 12 éve volt egy mell műtétem akkor sajnos levették az egyik mellemet rosszindulatú daganat miatt....
Tumormarker
Tisztelt Doktornő/Úr! Másfél éve diagnosztizáltak mellrákkal. 2012 januárjában a daganatot eltávolították azt követően 6 kemoterápiát és 36...
Hogyan tovább emlődaganat esetén?
Mennyire gyógyítható?
Emlődaganat?