Emelkedett májfunkció értékek

Tisztelt Cím, Azzal a kérdéssel fordulnék Önhöz, hogy a megemelkedett májfunkciós értékek mennyire okozhatnak, illetve mennyire utalhatnak komoly problémára? 2013 őszén voltam vérvételen, ahol emelkedett got/asat és emelkedett got/alat értéket mértek (48 és 45) . Voltam háziorvosnál, aki ismételt vérvételt kért, egyéb kiegészítéssel, mint pl. ck, ggt, stb. Azóta ezt is elvégeztettem, kiderült, hogy az is magas, GOT/ASAT 47, GPT/ALAT 84, GGT 61 és CK 217 Ismét visszamentem a háziorvoshoz, aki megnyugtatott, hogy valószínűleg csak a súlyzós edzések utáni táplálékkiegészítő (tiszta fehérje) miatt lehet mindez, ezért hagyjam abba a szedését, mert károsítja a májam, illetve javasolt májtisztító, méregtelenítő kúrát, és menjek el egy hepatitis B-C tesztre is és fél év után ismételt vérvételre küld. Mi az a kiegészítő, amit ebben az esetben edzések után lehetne szedni? Aminosav nem igazán jöhet szóba, mert laktóz intoleranciám is van és ha jól tudom, az is tejalapú anyag. Válaszát várva, köszönettel: Péter

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Plósz János válasza májfunkció témában

Az észlelt emelkedés valóban nem aggasztó. Teljesen egyet értek a háziorvosi javaslattal. vérvételig érdemes miden májat megterhető tényezőt kerülni (gyógyszer, vegyszer, alkohol) . Az aminosavak használhatók, mert bár származhatnak tejfehérje lebontásából, laktózt csak vivőanyagként tartalmazhatnak (ezt a csomagoláson feltüntetik) . De érdemes a kontroll vérvételig akár mindenféle mesterséges szert nélkülözni, sok folyadékot fogyasztani.

Kérdés: 2014. április 05., 11:42; Megválaszolva: 2014. április 07., 08:27
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
18 Lipáz ertèk
Meddig tartson a probiotikum kúra?
Merckformin XR
Szputnyik vakcinával oltakozás
Cöliákia covid oltás