pozitiv vértesztek után, a colonoskopos vizsgálat között mi a teendő?

Tisztelt Doktornő/Úr! 4 mintából 3-nál (elsőszékletek) pozitív lett a székletvér vizsgálatom. Ezenkivűl, a székelés után, úgy érzem mintha, valami maróanyag marná a végbél közelebbi és távolabbi környékét. Ezek a tünetek leginkább hemoland krémes bekenés után csökkennek és mulnak el. A székelés maga nem fájdalmas. Néha, amikor már nagyon mar az a valami és nagyon érzékenynek érzem a végbelemet, akkor szokot megjelenni egy kis piros vérfoltocska a C papiron. Ma voltam Gasztroenterológiai szakrendelésen. Csatoltam az ambuláns lapom lényegét. 2013.01.25.-ére kaptam időpontot a colonoskopiára. Kérdéseim: 1./ mit kell tennem, diétáznom, stb., hogy a vérzésem legalább ne növekedjen a 7 hét alatt? 2./ Szedjek valamilyen gyógyhatású készitményt, esetleg, pl. a vastagbél daganat megelőzésére vagy csökkentésére. pl. gyógygpombák, PI víz, stb.3./ Mindenütt a korai felismerés és beavatkozás szükségességét hangsúlyozzák. Nálam nem okoz problémát ez a 7 hét? Esetleg keressek más helyet a colonoskopia elvégzésére? 4./Mit tegyek a végbél körüli maró iritáció csökkentésére? A Tüdőmön is találtak valamit. Idézet az ambuláns lapról: "Felmerül a Sarcoidosis vagy interstitiális tüdőfolyamat lehetősége. Válaszukat előre is köszönve

Dr. Plósz János válasza colonoscopia témában

Panaszai alapján a vérzést jó eséllyel aranyeresség vagy végbélnyálkahártya sérülés okozza, a Trombex szedése pedig elősegíti. Ennek kezelésére Doloproct kúpot és kenőcsöt javaslonék, valamint Detralex tabletta, pre- és probiotikum használatát. Jelenleg sajnos tudományos bizonyítékkal bíró vastagbélrák megelőzésére használható szerünk nincs. Az időpontot nyilván a lehetőségek szerint adták, érdemes lehet rákérdezni, hogy nem vélik-e sürgősebbnek, és soron kívül nem nézik-e meg (de ahogy írtam, a panaszok nem elsődlegesen rosszindulatú folyamatra utalnak) . A tüdőn észlelt eltérés is további tüdőgyógyászati kivizsgálást igényel.

Kérdés: 2012. december 13., 20:30; Megválaszolva: 2012. december 16., 07:36
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Vastagbélszűrés?
Tisztelt Doktor Úr! Az utóbbi egy-két évben megváltoztak a székelési szokásaim. A székletem lágyabb, világosabb (világosbarna, sárgás) , gyakran...
Lelet értelmezés
Tisztelt Doktor Úr! Kérem segítsen értelmezni a szövettani és kolonoszkópiás leletemet. I. Mikroszkóp alatt terminalis ileumból származó...
Tüdőembólia után
Tisztelt Doktor ÚR! Az édesanyámnak 3 hete tüdőembóliája volt. Tüdőgyulladással is kezelték, 2 féle antibiotikumot kapott, mert az elsőt nem...
Colonoscopia lelet
Tisztelt Dr Úr/Nő! Hónapok óta nem múló, gyakori lágy széklet miatt (napi 4-5 alkalom) vastagbéltükrözésen voltam, ahol az alábbi leletet...
Colitis
Tisztelt Doktor Úr! Panaszaim voltak a székletemmel (néha nyákosabb volt és egyszer kétszer hasmenéses) . Elküdött a háziorvos colonoscopiára....