Diverticulosis?

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Egy lágyéksérv műtétet végeztek rajtam, ami rendben lement, és én két nappal később otthon voltam. A hasamban éreztem némi feszülést, másnapra rosszabb lett, az éjszaka pedig olyan pokoli volt, hogy visszamentem, ahol kitapogattak az ellentétes (azaz bal) oldalon egy eleve fájó, nyomásra vagy rázkódásra már elviselhetetlen kínokat okozó pontot. A hasi ultrahanggal találtak a fájdalom középpontjában egy 10mm-es diverticulumot és 30mm hosszan bélvastagodást. A diagnózis diverticulitis volt, és mivel ez egy sebészeti klinika volt, átküldtek egy másik kórház belgyógyászatára. Ott befektettek, újra elvégezték asz összes diagnosztikai vizsgálatot, de ők az ultrahangon már nem látták a diverticulumot, viszont a bélvastagodást lehetségesnek írták. Ennek ellenére antibiotikumot kaptam 9 napig, és rendbe jöttem. Elláttak tanácsokkal is az először rostszegény, majd a gyulladás elmúlásával rostgazdag diétával. Amiért írok: nem értettem, hogy nekem mi szükségem rostgazdag diétára, hiszen egyrészt eddig is sok teljes kiőrlésű kenyeret ettem, másrészt a rostgazdag diéta - akárhol kerestem is rá - mindig egyetlen célt szolgált a leírások szerint: képlénykeny, puha székletet, azaz a székrekedés megelőzését. Nekem olyan még soha életemben nem volt. Mióta az eszemet tudom, napi két, de inkább három alkalommal van. A rostban gazdag (-abb) étrend rajtam nem fog segíteni, tekintve, hogy a diverticulosis kialakulásáért mindenkor okolt székrekedésem sem volt soha. Lehet nekem egyáltalán ilyenem? Életemben többször volt vér a székletemben, és két alkalommal napokon át is. Mindkét alkalommal csináltak colonoscopiát, (19 és 29 éves koromban) , de mindkettő negatív lett. A sebész azt mondta, hogy amennyiben ez a gyulladás kiújul, amire 30-40% van, akkor az újabb konzervatív kezelés után el kell távolítani ezt a bélszakaszt, ami egy elég rázós műtét. Sok jót hallottam a colon hydrotherapiáról. Ön mit tanácsol? Köszönettel Simon János

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Plósz János válasza diverticulosis témában

A diverticulumok a colonoscopia során egyértelműen igazolhatók, tehát panaszmentes időszakban ezt mindenképp érdemes lenne tisztázni. A diverticulumok kialakulásában komoly szerepe lehet a székrekedésnek, de veleszületett hajlam esetén nem feltétlenül szükséges hozzá. A colon hydroterápiát diverticulitis után én nem javasolnám (a diverticulum területén igen vékony a bélfal) . A rostban gazdag étrend a székrekedés megelőzésén kívül segít a toxinok megelőzésében, tápanyag a bélflóra számára, így az Ön esetében is járhat előnnyel. Jelenleg a diverticulosis miatt végezz vastagbél-műtét nem rázos, adott esetben laparoscopos úton is megtörténhet, ha szükséges.

Kérdés: 2012. október 18., 21:02; Megválaszolva: 2012. október 19., 11:59
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
A leletek alapján milyen betegségre...
Tisztelt Doktor Úr! Tavaly nyáron voltam vastagbéltükrözésen, mivel elég sokat fájt a hasam. Ott kiderült, hogy diverticulosisom van. Azt írták...
Sigmabél műtét
Tisztelt Doktor Úr! Hónapokig tartó puffadásos panaszok után, vastagbéltükrözést követően a következő a diagnózisom: Sigma diverculitis....
Mi a további teendőm?
Üdv! Tegnap voltam hasi uh-n és találtak valamit: (Nagy a baj? Mi a további teendőm? A bal oldal hasam alja állandóan fáj: (Vagyis az egész bal...
Szükséges-e a műtét?
40 éves, 175 cm magas, 65 kg-os három gyermekes édesanya vagyok. Minden nap sportolok. Két éve kezdődtek a panaszaim. Fájt a hasam, többször az...
Diverticulosis
Tisztelt Dr Úr! Gyakran visszatérő sigma gyulladásom van. Ilyenkor 3x2 Normix-ot szedek és diétázom. Kérdéseim: Tehetnék-e valamit, hogy ne...