• Diverticulum

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr! Néhány hónapja derült ki, hogy a beleim tele vannak diverticulumokkal, erős vérzés után el kellett távolítani a vastagbél felét. A megmaradt bélszakaszon is rengeteg a diverticulum, szeretném ha nem szaporodna tovább. Eddig úgy tudtam, hogy a székletürítéssel járó erőlködéstől is kialakulhatnak ezek a zsákszerű kinövések. Az lenne a kérdésem, hogy a hasizmot erősítő tornától is kialakulhat vagy az egészen más jellegű erőlködés? Van néhány torna gyakorlat amit rendszeresen szoktam otthon végezni már évek óta, tudni szeretném, nem csinálok-e rosszat!? Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Plósz János válasza a diverticulosis témában

        A hasizom erősítése nem fokozza diverticulumok kialakulásának esélyét, sőt a hasfali tartás és a bélmotilitás rendezésével segíthet a szövődmények elkerülésében, szóval mindenképp javasolnám a gyakorlatok folytatását. A székürítéssel járó erölködés (székrekedés) tényleg nem szerencsés, ezt elkerülendő a bő folyadék- és rostfogyasztás ajánlott (ha szükséges, ezen felül székletlágyítás is szükséges lehet).


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2019. május 20., 21:30; Megválaszolva: 2019. május 22., 07:42

      • Kérdések és válaszok a témakörben: