Ételallergia

Tisztelt Doktornő/ Doktor Úr! Fiamnál 18 éves korában LMG vizsgálat gliadinra és béta laktoglobulinra gátoltságot mutatott. Az IGE eredmények negatívak voltak. (A vizsgálat oka a sűrűn jelentkező hasmenés volt.) Ezek után a gastroenteorológus orvos gyomortükrözést csinált. Ez kizárta a lisztérzékenységet, találtak" egyhe kis nyiroksejtes beszűrődést, amely esetleg arra utalhat hogy ételallergia okozta nagyon enyhe gyulladás jeleit talán bele lehet magyarázni, de lényegében a szövetminta teljesen negatív". Ezek után két év liszt- és tejmentes diéta következett. A tünetek teljesen elmúltak. A kivizsgáló orvos szerint ez egy életreszóló diéta, annak ellenére, hogy nem lisztérzékenységről van szó. Most két év elteltével elmentünk egy másik gastroteorológushoz, aki szerint 1-2 év diéta után érdemes ismét kivizsgálást végezteti. Fentiek alapján Önöknek mi a véleménye, mennyire megbízható az LMG vizsgálat, mert én azt szűrtem le laikusként, hogy erre alapozták a diagnózist. (Valamiint még megemlíteném, hogy 3 éves kora óta, pollenallergia enyhe asztmatikus tünetekkel fennáll, de ez már annyira enyhe, hogy gyógyszerekre emiatt nincs szükség.) Köszönettel: Egy aggódó édesanya

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Szigeti Nóra válasza emésztőszervi probléma témában

Kedves Kérdező!

A lisztérzékenység diagnózisát immunszerológia (transzglutamináz ellenes és endomysium ellenes antitestek) vizsgálatok segítségével vérvételből állapítjuk meg akkor, ha a beteg a vizsgálat idején nem tart diétát. Diéta mellett ezek általában negatívak. Pozitivitás esetén gyomortükrözést végzünk. Mivel a fia tarja a diétát, HLA-DQ2, DQ8 vérvételi vizsgálatoknak lenne értelme, ugyanis ha ezek negatívak, akkor a genetikai fogékonyság csaknem teljesen kizárható. A laktózintolerancia diagnózisára pedig hidrogén-kilégzési tesztet szoktunk végeztetni. Ha az IgE negatív, akkor nem ételallergia, hanem inkább ételintolerancia lehetősége merül fel, mely ételintolerancia teszttel (pl. Food Detective) vizsgálható.

Kérdés: 2012. július 09., 10:05; Megválaszolva: 2012. július 09., 12:15
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Állandó gyomorfájás és hányás
Tisztelt Doktor Úr/ Nő! 83 éves nagymamám helyében szeretnék kérdezni öntől. A panaszai fél éve kezdődtek, kezdetben csak émelygése...
Nyálkahártya -széklet
T. Doktornő/Úr! Egy igen kellemetlen problémával fordulok önhöz. Legutóbbi székeléskor észrevettem (egyébként nem szoktam figyelni) , hogy a...
Májkóma.
Tisztelt Doktor! Írtam már önöknek egyszer az édaspám állapota miatt. Most újra írok, mert nagyon aggódom miatta. Vérző gyomorfekéllyel került...
1000 tunet
tisztelt doktor! ezt nem tudom hova tenni, naprol napra jonnek ki rajtam az ujjabnal, ujjab tunetek! 31 eves 70 kg os ferfi vagyok. igy kezdodott: ...
emésztési probléma
Tisztelt Doktor Azzal a problémával fordulok önhöz h kb egy hónapja emésztési zavarok léptek fel nálam tüneteim leginkább a haspuffadás és nehéz...