Bokaduzzanat

Tisztelt Doktor Úr! A kisfiamnak két hónapja beszorult a lába a kanapé alá. Beduzzadt a bokája, fájlalta, de tudott rajta menni. A balesetin megröntgenezték, törés nem volt, csak rándulás és húzódás volt a diagnózis. Rögzítést nem kapott, kíméletet és activon gélt javasoltak. Sajnos három éves lévén, mivel nem fájt neki annyira nem nagyon kímélte, hiába szoltunk rá, hogy ne ugráljon, szaladjon stb... A boka körül azóta is duzzadt, nem fájlalja, néha mondja csak, hogy fáj ha cipőt vesz le. Ma vissza vittem a balesetire. Az első kérdés az volt, hogy kapott-e gipszet az első vizsgálatkor. Mondtam, hogy nem. Majd ismét megröntgenezték, a csont rendben van. A diagnózis ugyanaz, mint korábban. Terápiaként flector tapaszt javasolt az orvos és ha nem javulna, akkor keressük fel az ortopédia szakrendelést. A gondom az, hogy a flector tapasz leírásában az szerepel, hogy tizenöt éves kor alatt nem alkalmazhazó. Tud esetleg mást ajánlani helyette? Másik kérdésem, hogy nem kellett volna rögzíteni a lábát, hogy tényleg kímélje? Nem most, hanem amikor történt. A krémezésen kívül mit lehet még tenni? Ultrahanggal meg lehet nézni a boka körüli részt? Válaszát előre is köszönöm H.Ágnes

Dr. Bogdán Aurél válasza bokasérülés után témában

Vizsgálat nélkül, illetve a korábbi dokumentációk ismerete nélkül nem tudok pontos választ adni. Leírása alapján úgy gondolom, hogy az első alkalommal lehetett volna fáslit felhelyezni. A Flectornak a tapaszát valóban nem ajánlanám ilyen korban, de mondjuk a kenőcsét, vagy Activon gélt napi egy alkalommal lehet használni. kerüljék a meleg víz alkalmazását, illetve magasszárú cipőt viseljen. Ha a panaszok tartósak lesznek, akkor azért javasolt az ortopédiai vizsgálat, mert az esetleges láb deformitás, statikai elváltozás felelős lehet a panaszok elhúzódása miatt.

Kérdés: 2016. január 25., 13:22 ;Megválaszolva: 2016. január 27., 22:30
Kérdések és válaszok: Elsősegély, sérülések
Bokaszallag szakadás
Tisztelt Dr. Úr! Külső részleges boka szallag szakadásom volt 11 hete. 3 hét fekvő gipsz, 3 hét bokarögzítőm volt, gyógytorna nem. Egyenletes...
osteochondritis dissecans tali
Tisztelt Doktor Úr! 3 éve autóbaleset következében a jobb lábam tekintetében az alábbi sérüléseim keletkeztek: ugrócsont töréses ficama...
Állatharapás
Tisztelt Dr. Szabó Zsuzsanna! Munkám során járunk ki terepre. Egyik alkalommal, most április 5.-én, egy illegális területfeltöltésnél jártunk...
Elváltozás a combon mitől?
Tisztelt Doktor! Egyik napról a másikra arra lettem figyelmes, hogy eldeformálódott a bal combom. Egy mélyedés van benne, mintha lyuk lenne, vagy egy...
Csípőtörés