osteochondritis dissecans tali

Tisztelt Doktor Úr! 3 éve autóbaleset következében a jobb lábam tekintetében az alábbi sérüléseim keletkeztek: ugrócsont töréses ficama, darabos sarokcsont törés, sajkacsont törés, alsó és felső ugróizület ficama, boka oldalszalagok súlyos sérülése. Azonnali műtétet követően a sérült részeket áthidaló-tibio-metatarsalis fixateuer eterne segítségével rögzítették, valamint a sarokcsontba 5 darab tűződrótot helyeztek. 9 hónap rehabilitáció után újra tudtam járni, de oldal irányba nem mozog a bokám, és fel-le irányban is jelentős mozgásbeszűkülés alakult ki. A külbokánál, sinus tarsi területén 3 éve állandó a fájdalmam, olykor a járás sem lehetséges. Friss MRI felvételem eredménye: A calcaneus középső harmadában a csont felső kontúrján ívelt beroppanás van. A talus laterális részén kimutatható jelzavar a csontban. A talus felső ugróizületi felszínén laterálisan 1 cm körüli, sclerotikus szegélyű, T2-n magas, T1-en alacsony jelű laesio van. Környezetében kisebb ödéma látható. A laterális oldalszalag rendszert nem tudom megítélni. Jelentősebb folyadékgyülem sem az izületi résekben, sem az inak mentén nem látható. Kérdésem az lenne, hogy ez az állandó fájdalom megszüntethető-e, valamint hogy milyen kezelések/beavatkozások lehetnek szükségesek. Megtisztelő válaszát megköszönve. Nagy Vivien

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Bogdán Aurél válasza bokasérülés után témában

Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. Leírása alapján sajnos úgy tűnik elég nagy a baj. A bokaízületet alkotó csontok és az azokat borító porcfelszínek jelentős károsodást szenvedtek el a baleset során és ezt nem tudták, vagy nem lehetett megfelelően rekonstruálni. E miatt van jelentős boka és láb funkció beszűkülés. Ezek jelentős javulása igen nehéz feladat a sebész számára. Kiegészítő vizsgálatok (ízületi tükrözés, CT) után mérlegelhetőek a további beavatkozások. Ez lehet porcpótlás (saját máshonnan vett porc, vagy mesterséges porc beültetése) , esetlegesen protézis beültetés, vagy bokaízületi elmerevítés. Mindenképpen keressen fel egy olyan ortopédiai szakrendelést (klinikát) , ahol foglalkoznak hasonló műtétekkel (Budapest, Debrecen, Szeged, Pécs) . Addig is szedjen valamilyen porcerősítőt és nem szteroid gyulladáscsökkentőt.

Kérdés: 2016. április 29., 11:52; Megválaszolva: 2016. április 30., 23:44
Kérdések és válaszok: Elsősegély, sérülések
Csípőtörés
lábsérülés
Lább forrázás
Nyakcsigolyatörés
Homlok sérülés