Cérnagiliszta

Tisztelt Szakértő! 32 éves nő vagyok, 3 kisgyermekem van. Múlt hét hétfőn reggel egy db cérnagilisztát (kb. 1 cm hosszú, mozgó kis fehér cérnadarab) vettem észre a székletemben. Nagyon megijedtem, szóltam a férjemnek nézze meg, jól látom? Jól... Másnap reggel háziorvoshoz mentem (a másnap reggeli székeltemben semmi gyanús nem volt) . Rettenetesen kínosnak éreztem az egész helyzetet, pláne hogy kézfertőtlenítővel járkálós túlzottan is tisztaságszerető ember vagyok. A háziorvos szerint állattól fertőződtem meg. Jár hozzánk a kertbe egy macska, a gyerekek tiltás ellenére is megsimogatják, de én tartózkodom tőle. Egyszerűen nem értem hogy fertőződhettem meg, a gyerekek egyelőre úgy tűnik rendben vannak. A háziorvos Vermoxot írt fel 2 dobozzal. Napi 2 szem reggel este, 6 napig. Mivel akkor már utána néztem a témának és tudtam, hogy a peték miatt érdemes ismételni, rá is kérdeztem, hogy biztosan egyben kell-e elszedni a 2 dobozt? Azt válaszolta, hogy igen. Azonnal a patikába vezetett az útam. A gyógyszerész furcsán nézett és kérdezte, hogy biztosan kell-e mindkét doboz? Állt mögöttem a sor és nem kérdeztem meg sajnos, hogy szerinte mi az adagolási módja. Kiváltottam mindkét dobozt. 4 szemig jutottam. Ahogy elkezdtem szedni a győgyszert, olyan erős fejfájás, gyengeség és szédülés jött rám, hogy megrémísztett és jobbnak láttam befejezni. Nem vagyok egy fejfájós típus. A kérdésem az lenne, hogy nagy bajt csináltam-e? Kell e még szedni pár hét múlva és mennyit? És akkor most mi is a pontos adagolása? Okozhatott-e ilyen mellékhatást ez a gyógyszer? Semmi ilyesmi nem szerepel a tájékoztatójában. Kérte a háziorvosom, hogy fizetős székletvizsgálatot is csináltassak féregpetére. Ezzel kapcsoaltban viszont azt olvastam, hogy cérnagilisztára nem ez a megfelelő módszer. Egyébként azon a reggel volt az az 1 db mozgó, utána se mozgót se holtat én nem láttam. Előre is köszönöm a válaszát!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pék Tamás válasza cérnagiliszta témában

Tisztelt Kérdező!

A cérnagiliszta fertőzöttség kezelése 1 tabletta Vermox bevételével történik, melyet 2 hét múlva meg kell ismételni. Ugyanilyen fontos az ágyneműk, ruhák kifertőtlenítése is, mert az újra fertőződés esélye elég nagy a peték által.

Ugyanakkor a Vermox nem szokott sem fejfájást, sem szédülést okozni. Fizetős székletvizsgálat szerintem sem szükséges jelenleg, hiszen a diagnózis egyértelmű.

Tisztelettel:

Kérdés: 2016. május 26., 15:29; Megválaszolva: 2016. június 02., 20:28
Kérdések és válaszok: Élősködők
cérbagiliszta
Tisztelt Doktornő, Doktorúr! Most tudtam meg, hogy a felnőtt személy, aki egy héttel ezelőtt nálunk egy hétvégén két napig vendég volt, tegnap...
Bélféreg fertőzés?
Tisztelt Doktor Úr! Kínos helyzetbe kerültem, bélféreg fertőzést kaptam. Sikerült megállapítanom a fajtáját is, az úgynevezett cérnagiliszta...
cérnagiliszta betegség
mint az előző kérdésemnél említettem, a végbélváladékozás, környékének állandó, de főleg esti viszketése miatt voltam a proctológusnál, és...
cérnagiliszta
Tisztelt doktor az volna a problémám hogy 3 gyermekem van akik közül a két lány egy évben 2-3 szor is gilisztásak és nem tudom hogy mitől lehet a...
Cérnagiliszta
Tisztelt Doktor Úr/ Nő! Pár napja kislányaim székletében cérnagilisztát találtam. A gyerekorvos Vermox tablettát írt fel nekik, 3 napos kúrát...