• Cérnagiliszta

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Szakértő! 32 éves nő vagyok, 3 kisgyermekem van. Múlt hét hétfőn reggel egy db cérnagilisztát (kb. 1 cm hosszú, mozgó kis fehér cérnadarab )vettem észre a székletemben. Nagyon megijedtem, szóltam a férjemnek nézze meg, jól látom? Jól... Másnap reggel háziorvoshoz mentem (a másnap reggeli székeltemben semmi gyanús nem volt). Rettenetesen kínosnak éreztem az egész helyzetet, pláne hogy kézfertőtlenítővel járkálós túlzottan is tisztaságszerető ember vagyok. A háziorvos szerint állattól fertőződtem meg. Jár hozzánk a kertbe egy macska, a gyerekek tiltás ellenére is megsimogatják, de én tartózkodom tőle. Egyszerűen nem értem hogy fertőződhettem meg, a gyerekek egyelőre úgy tűnik rendben vannak. A háziorvos Vermoxot írt fel 2 dobozzal. Napi 2 szem reggel este, 6 napig. Mivel akkor már utána néztem a témának és tudtam, hogy a peték miatt érdemes ismételni, rá is kérdeztem, hogy biztosan egyben kell-e elszedni a 2 dobozt? Azt válaszolta, hogy igen. Azonnal a patikába vezetett az útam. A gyógyszerész furcsán nézett és kérdezte, hogy biztosan kell-e mindkét doboz? Állt mögöttem a sor és nem kérdeztem meg sajnos, hogy szerinte mi az adagolási módja. Kiváltottam mindkét dobozt. 4 szemig jutottam. Ahogy elkezdtem szedni a győgyszert, olyan erős fejfájás, gyengeség és szédülés jött rám, hogy megrémísztett és jobbnak láttam befejezni. Nem vagyok egy fejfájós típus. A kérdésem az lenne, hogy nagy bajt csináltam-e? Kell e még szedni pár hét múlva és mennyit? És akkor most mi is a pontos adagolása? Okozhatott-e ilyen mellékhatást ez a gyógyszer? Semmi ilyesmi nem szerepel a tájékoztatójában. Kérte a háziorvosom, hogy fizetős székletvizsgálatot is csináltassak féregpetére. Ezzel kapcsoaltban viszont azt olvastam, hogy cérnagilisztára nem ez a megfelelő módszer. Egyébként azon a reggel volt az az 1 db mozgó, utána se mozgót se holtat én nem láttam. Előre is köszönöm a válaszát!

        Dr. Pék Tamás válasza a cérnagiliszta témában

        Tisztelt Kérdező! A cérnagiliszta fertőzöttség kezelése 1 tabletta Vermox bevételével történik, melyet 2 hét múlva meg kell ismételni. Ugyanilyen fontos az ágyneműk, ruhák kifertőtlenítése is, mert az újra fertőződés esélye elég nagy a peték által. Ugyanakkor a Vermox nem szokott sem fejfájást, sem szédülést okozni. Fizetős székletvizsgálat szerintem sem szükséges jelenleg, hiszen a diagnózis egyértelmű. Tisztelettel:


        Kérdés: 2016. május 26., 15:29; Megválaszolva: 2016. június 02., 20:28

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt doktor Úr! Kisfiamat szeptember közepén megcsípte egy kullancs. Az eltávolítását orvos végezte. Sajnos megfertőződött a borrelia baktériummal, ami a mai nappal beigazolódott. Két héttel a csípés után egy napig magas láza volt....