Röntgen, ct megint röntgen.

Tisztelt válaszadó! Érdeklődni szeretnék. Januárban a reumatológusom a folyamatos derékpanaszaim miatt elküldött gerinc röntgenre ahol 4 felvételt csináltak. Majd márciusban gerinc ct-re is elküldött ezután végre kiderült, hogy porckorong sérvem van. Mai napon pedig a sebészetről küldtek mellkas röntgenre ahol megint csak készült 2 felvétel. Rövid vagy hosszútávon nem lesz káros hatással rám ennyi sugárzás? Illetve a röntgenen szóvá tettem mindezt és ott csodálkoztak, hogy ilyen fiatalon (34 év) miért ct-re küldtek? MR-t szoktak csinálni... az MR és a CT korhoz kötött? Meg persze hozzá tették még, hogy mostanában ezek miatt ne nagyon tervezzek gyereket...mégis meddig? Köszönöm.

Dr. Laki András válasza röntgensugár témában

Tisztelt Kérdező! Az elvégzett röntgen- és CT vizsgálatok az Ön esetében nem jelentenek bizonyítható egészségi kockázatot. Az ágyéki gerincről készült röntgen- és CT felvételek valamint a mellkas röntgenfelvétel során nem éri direkt sugárzás a nemi szerveket, így a heréket sem, mindössze a testből származó csekély szórt sugárzásról lehet szó. Az ágyéki gerinc porckorongsérvei CT-vel és MR-rel is kimutathatók. Felnőtt korban nincsenek erre nézve életkorhoz kötött előírások, mindenesetre fiatal személyek esetében szem előtt kell tartani, hogy ha többféle vizsgálati módszer is alkalmas ugyanarra a kérdésre és ugyanúgy rendelkezésre is áll, vagyis elérhető, akkor inkább a nem sugárterhelő vizsgálatot válasszák. Az adott szituációt nem ismerve, nem tudok választ adni arra, hogy az Ön esetében a beutalót adó kezelőorvosa miért a CT vizsgálatot választotta, ezt esetleg tőle tudná megkérdezni. Utolsó kérdésére: itt valószínűleg arra gondoltak, hogy a spermiumok érési, osztódási ideje kb három hónap, vagyis ez alatt sérülékenyebb lehet a genetikai anyag. Az Ön esetében azonban károsodás nagy valószínűséggel nem következhetett be az elvégzett vizsgálatok számát és típusát tekintve.

Cikkek a témában
    Nincs találat!
Megválaszolva: 2011. május 12.

Kérdések és válaszok: Egyéb

Mennyire kárositja a szervezetet a...
Azt szeretném megkérdezni, hogy milyen mellékhatása lehet annak, hogy az elmult 6 hónapban több, mint 10-szer voltam röntgenen? És még kell is mennem. A...
Kislány szedhet-e fitoösztrogén...
Baba cipő dilemma
Csuklás oka
Alacsonyabb neutrofil szám kóros?
Székelés utáni viszketés