Fejfájás,pánik

Jó napot kívánok! Egy 24 éves hölgy vagyok. Olyan kérdèsem lenne hogy mitől lehet az hogy elől a homlokomnal illetve a szemoldokom fölött faj a fejem (nyomó érzés)? Egy hónapja voltam neurologusnál ő meg vizsgált. (Csukott szemmel erintsem meg az orrom hegyét,tartsam magam előtt egyenesen a kezemet csukott szemmel,csukott szemmel és előre nyújtott kézzel menjek el A-ból B-be.) Illetve kb 1-1.5éve voltam mr-i vizsgálaton ahol minden negatív lett.:) Most amikor voltam a neurológus doktornőnél ő azt tanácsolta hogy hagyjam el a fogamzásgátló tabletta szedésèt. És szedjek napi 2*1 apranax tablettát. Ezt csinaltam is. Egy kis időre jobb is lett. De most az utóbbi pár hétben egyre többször éreztem hogy fáj. Mindig is front érzékeny voltam meg kicsit migrenes is. Pánikbetegségem is van illetve valamilyen szinten hipohonder is vagyok kicsit. Olyan dolgokat képzelek a fejfájás mögé ami nagy valószínűséggel nincsen. (Pl daganat) . A pánikbetegseg illetve a psziches gondok miatt járok pszichologushoz is. Leginkább akkor érzem hogy jobban fáj a fejem hogyha egy kicsit el kezd fájni és akkor utána szerintem már magamat húzom bele abba hogy minnel jobban figyelem magamat belulrol annál jobban fáj. Éjjel alvás közben nem szoktam érezni. Amikor érzem hogy fáj akkor azt szoktam csinálni hogy el terelem a figyelmemet. Pszichologus által szedek napi 1szer 0.25mg xanaxot. Előre is köszönöm válaszát.

Dr. Szabó Zsuzsanna válasza pánik témában

Tisztelt Kérdező!

Érdemes lenne ismételt neurológiai vizsgálatot kérnie, speciálisan fejfájásra szakosodott ambulancián. Az ambulanciák elérhetőségeit itt: és itt találja. A Magyar Fejfájás Társaság honlapjáról a fenti linken letöltheti a diagnosztikus fejfájás naplót is, amelynek vezetésével relevánsabb, fejfájásával kapcsolatos ellátást kaphat. Ha a fogamzásgátló elhagyása nem oldotta meg a problémáit, akkor migrén esetén számos rohamot megelőző gyógyszerre tehet javaslatot a szakorvos. Pánikbetegsége kapcsán, ha jelenleg kifejezettebb tüneteket tapasztal, elképzelhető, hogy az 1x 0,25 mg Xanax önmagában nem elég, és esetleg gyógyszerváltásra lenne szükség, ezzel kapcsolatban kérem konzultáljon kezelőorvosával. Felmerül bennem, hogy a fejfájás bizonyos komponensei -pl. megjelenési gyakorisága, bizonyos kiváltó okai- is összefüggésben lehetnek a pánikkal is, így a gyógyszerváltás mellett egyes pszichoterápiás technikák is hasznára lehetnek, a tüneteitől függően.

üdvözlettel: Dr. Szabó Zsuzsanna

Kérdés: 2021. október 17., 18:51 ;Megválaszolva: 2021. október 29., 17:51
Kérdések és válaszok: Fejfájás, migrén
Fejfájás okai mi lehet?
Halánték fájdalom nyeléskor
2 hete kezdődött a halánték fájdalmam bal oldalon, minden nyelésnél belefájdul a halántékom is. A kérdésem, hogy mi lehet az oka?...
Auras migrén 2
Kedves Doktornő! Nagyon szépen köszönöm a gyors válaszát! Azért írok újra, mert kicsit megijedtem. Milyen vizsgalokat lehet elvégezni még...
Auras migrén
Kedves Doktornő! Pár hónapja jelentek meg először a szemem előtt ezek a furcsa fények, egyik oldalt, tartott kb fél órát, amikor már nagyon...
Fejfájás és szédülés
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Tavaly augusztusban egyik nap arra ébredtem, hogy szédülök és fáj a fejem. Mindkét tünet folyamatosan fennállt és...