• Hasi görcsök, székletproblémák

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr! nagyon örültem, hogy rátaláltam Önre a webbeteg.hu-n. Szeretnék tanácsot kérni, mivel hosszú évek óta székrekedéses panaszaim vannak, haspuffadással, szélgörcsökkel, a vastagbél mentén erős fájdalmakkal. Gyakran 3-4 napig sincs székletem, sikertelenül próbálkoztam Dulcolax cseppekkel, Duphalac oldattal, majd 1-1 hétig áttértem a Dulcolax kúpra, ami eleinte segített, később már kevésbé és az orvos nem javasolta tovább. Sajnos a székletem ismét napokig nem indult meg, így egy ideig beöntést is alkalmaztam. Ezután ajánlották a Dulcosoft oldatot, az utóbbi időben ezt használtam kb.1 hónapig és megindította a székletemet. Kb. 3 hét után napokig tartó erős hasi fájdalmakat és hasi görcsöket okozott, így végül kénytelen voltam abbahagyni. Újabban 1-1 napig hasmenéses székletem van, erős hasi görcsökkel, majd a következő napokban ismét folytatódik a székrekedés! Több alkalommal végeztek már vizsgálatokat, de mindegyik negatív volt. Irrigoszkópia: 2015-ben negatív, utolsó hasi CT: 2018-ban, negatív, csak divertikulumokat találtak. Néhányszor voltam már colonoszkópián is, de egyszer sem tudták végigvezetni, legutóbb 2019-ben próbálkoztak vele, de csupán a sygma harmadáig jutottak el bélmegtörés miatt. Odáig azonban semmi rendellenességet nem tapasztaltak. Állapotom sajnos folyamatosan rosszabbodik, görcseim erősödnek és egyre gyengébb vagyok. A görcsökre csak NoSpa-t tudok szedni, mert a háziorvos sajnos nem tudott olyan fájdalomcsillapítót, görcsoldót javasolni, ami nem okoz székrekedést vagy gyomor-bántalmakat. Gerincproblémáim is okoznak napi szintű nagyon erős derékfájdalmakat, melyekre Xiloxot szedtem, de a háziorvos tanácsára ezt is minimalizálni igyekszem. Étkezésnél igyekszem betartani a dietetikusok által javasolt étkezési tanácsokat. Abban szeretnék tanácsot kérni, mivel tudnám a görcsöket csillapítani, hogy a mindennapok élhetők legyenek, illetve mit tudnék tenni, hogy javítsak a hasi fájdalmakon és a székletproblémámon. Bízom benne, hogy a Doktor Úr tud majd valamit tanácsolni és előre is köszönöm a válaszát.

        Dr. Plósz János válasza a hasi görcs témában

        Érdemes lehet egy virtualis colonoscopos vizsgálatot végeztetni (speciális CT vizsgálat). Ezzel a vastagbél felsőbb szakaszának nyálkahártyája is vizsgálható, valamint ábrázolódik a vastagbél lefutása. Bennem felmerül, hogy megtöretések, rögzítettségek okozzák a székrekedést illetve a hasi görcsöket is. Ha ez így van, akkor műtéti úton az összenövések oldhatóak illetve súlyos diverticulosissal bíró bélszakasz eltávolítható.


        Kérdés: 2020. június 26., 16:22; Megválaszolva: 2020. június 26., 21:02

      • Kérdések és válaszok a témakörben: