• Kórszövettani eredmény

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Dr Plósz! Zsákai Dezső vagyok. Múltkor írtam önnek, hogy gyomortükrözésem volt 17.-én, ahol gyomorhurutot állapítottak meg. Szövettant vettek, és most kaptam meg az eredményt. Szeretném önt megkérni, hogy értelmezze nekem a szövettani leletemet. Anamnézis: Kérés indoka: gastritis chr.? metaplasia? Helicobacter pozitivitás? Lelet: Akadálytalan eszközlevezetés a szabályos endolumenű, ép nyálkahártya borítású nyelőcsőbe. A cardia csillag alakú zárt. A Z-vonal a fogsortól kb. 41 cm eszközhosszra, ép. A gyomorban kp. mennyiségű éhgyomri secretum, a falak levegőbefúvásra jól tágulnak, a peristaltica végig halad. A cardiatáj, fornix retroversioban ép. A corpus nyálkahártyafelszin granulált jellegű, a redőzet nem simul el teljesen. Az angulus ép. Az antrum kerek, a nyálkahártya elszórtan foltokban kissé hyperaemiás. A pylorus centrikus, zárt. A bulbus kerek, nyálkahártya ép. A postbulbaris szakasz, illetve a mélyduodenum ép, a Kerkring redőzet szabályos. A leszálló szárban epés bennék. Előző: - Vizsgálati anyag: T6300.0 Ventriculus Makroszkópos leírás: I. 1 db 3 és 1 db 1 mm-es szürkésbarna szövetrészlet, ind. 2 db mind. II. 1 db 3 és 1 db 2 mm-es szürkésbarna szövetrészlet, ind. 2 db mind. Dr. FB Mikroszkópos leírás: I. HE, Alciánkék-PAS és módosított Giemsa festéssel megtartott szerkezetű, vizenyősen fellazult antralis típusú nyálkahártya átmetszeteit lehet látni gyulladásra utaló gyanújelek nélkül. Mucinosus mirigy végkamrák kellő számban vannak jelen, nyáktartalmuk típusos. Dysplasia, malignitás nem igazolható. Helicobacterium jelenléte nem mutatható ki. II. HE, Alciánkék-PAS és módosított Giemsa festéssel szabályos szerkezetű, lobmentes corpus mirigyeket bőséggel tartalmazó gyomornyálkahártya részleteket lehet látni. Helicobacterium nem azonosítható. Szövettani diagnózis: SNOMED kód és megnevezés BNO Megnevezés I-II. M0011.0 Sine morbo histologico U9990 Sine morbo Köszönettel Zsákai Dezső

        Dr. Plósz János válasza a szövettan témában

        A szövettani eredmény teljesen jó, sem Helicobacter jelenléte, sem komolyabb gyulladás nem igazolódott. Az endoscopos képen leírt nyálkahártya-pír enyhe gyomorhurut eredménye lehet (gyógyszer-mellékhatás, diéta-hiba, stressz).


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2019. július 26., 06:17; Megválaszolva: 2019. július 26., 07:03

      • Kérdések és válaszok a témakörben: