• Tartós rosszullét

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! A következő a panaszom: már évek óta kétheti/havi rendszerességgel megbízhatóan törnek rám rosszullétek: émelygés, hányinger, hidegrázás, fejfájás, gyengeség. Ezek a rosszullétek ugyanakkor 1-2 napon belül elmúltak mindenféle kezelés nélkül. Jellemzően akkor jelentkeztek ha akár csak 1-2 percig viszonylagos hidegnek tettem ki magam (pólóban történő ajtónyitás 15-20 fokban például) vagy ha súlyzós edzést végeztem. Ugyanakkor egy hasonló jellegű rosszullét már a téli hónapok óta folyamatosan gyötör: enyhe fejfájás (a fej különböző pontjain), lüktető/rángatózó érzés a test különböző pontjain (legtöbbször comb és felkar, ritkábban gyomor, nyak, csukló és halánték tájéka; fokozott magnéziumbeviteltől függetlenül is megvan ez a panasz), libabőrözés, és ami elsősorban aggaszt és zavar az a folyamatos étvágytalanság és hányinger, amely miatt napi 1-2 étkezés is nehezemre esik, holott ez korábban egyáltalán nem jelentett problémát. A hányinger és a fejfájás fizikai aktivitás során rosszabbodnak. Az általános vérkép szerint minden rendben van, füll-orr-gégész szakorvos szerint úgyszintén. Talán érdemes lehet megemlíteni, hogy tizenéves korom óta refluxos vagyok, aminek azonban nincs fiziológiai oka, mindig stresszhelyzetben és tipikusan reggel jelentkezett ez a probléma, de az utóbbi időben szerencsére egyre ritkábban. Ezt leszámítva más betegségekről nem tudok, gyógyszert nem szedek. Kérdésem mindezek alapján az, hogy vajon milyen problémák állhatnak potenciálisan a háttérben, illetve milyen szakorvoshoz lehet érdemes fordulni?

        Dr. Szanyi Andrea válasza a rosszullét témában

        Kedves Kérdező! A beteg vizsgálata és vizsgálati eredmények nélkül nehéz bármilyen konkrét véleményt mondani. A reggeli hányinger oka lehet a refluxbetegség , ez egyrészt életmódi tanácsokkal, másrészt gyógyszeresen kezelhető. A panaszai elég diffúzak az izomrángások, fejfájás, gyengeség hátterében feszültség, stressz, szorongás is állhat. Háziorvosával beszélje meg, aki adott esetben gyógyszeres tanácsot adhat vagy szakemberhez irányíthatja.


        Dr. Szanyi Andrea
        belgyógyász, háziorvos, geriáter Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Szanyi Andrea

        Kérdés: 2019. július 05., 23:15; Megválaszolva: 2019. július 08., 21:12

      • Kérdések és válaszok a témakörben: