• Szükséges lehet a bromocriptin?

        Legfrissebb cikkek a témában
        Nincs találat!
         

        Kedves Doktor Úr! 2015-ben PCOS-val diagnosztizáltak, ekkor már 2 éve hogy nem menstruáltam, gyógyszerbeállítás ( fél szem bromocriptin és 50 mg/nap euthylox) után, fél év múlva teherbe estem, azonban 8. héten elvetéltem. Rá 1 évre sikerült újra teherbe esnem, gyógyszereket korrigálva ( 1 szem bromocriptin és 50 mg/nap euthylox és 1 szem Merkformin XR) Ez a baba egészségesen megszületett. 2018 szeptemberben abbahagytam a szoptatást és októberben megint teherbe estem de ismét elvetéltem 8. héten. (gyógyszer: 50 mg euthylox) A prolaktinom 410 mIU/I volt vetélés előtt, bromocriptint nem szedtem orvosom javasláta mert volt igazolható ovulációm. A vetélést követően kaptam Meforált de bromocriptint továbbra sem. Ön szerint javítana az esélyeimen ha szedném ismét? A megszületett baba alatt 160 mIU/I volt a Prolaktinom bromocriptinnel.

        Dr. Pétervári László válasza a Egyéb témában

        A magas prolaktinszint nem várandós, nem szoptató nőkben menstruációs zavarokat, tejfolyást, meddőséget, a libidó megváltozását, bőrelváltozásokat okozhat, hosszú távon emelkedik a csontritkulás veszélye is. A prolaktin az agyalapi mirigyben, a hipofízisben termelődik. Szintje széles sávon belül mozog, befolyásolják a napszakok, az éhezés és az evés, de leginkább a stressz. Utóbbi a hormon szintjét nagyon megemeli. A magas prolaktinszint viszont csak kismamánál fontos, esetükben ennek hatására termelődik tej. Egyéb esetben a túl sok hormon gátolhatja a peteérést, a megtermékenyült petesejt beágyazódását, hatással lehet ag menstruációra. Emiatt fordulhat elő az, hogy aki komoly stresszben él, annak megemelkedik a prolaktinszintje, emiatt pedig nem tud teherbe esni. Hormonvizsgálat után a szedése javasolt lehet.


        Kérdés: 2019. március 04., 15:44; Megválaszolva: 2019. március 04., 17:39

      • Kérdések és válaszok a témakörben: