• Alvási nehézségek

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő! Én egy 30 éves fiatalember vagyok, több mint 12 évig szedtem Xanaxot (napi szinten) álmatlanság ellen, majd ezt követően fokozatosan csökkentettem az adagot, és több mint 1 hónapja már semmit nem szedek. Próbáltam alternatívákat, hogy azért mégis csak tudjak aludni, így különböző gyógyteákra esett a választás, kamilla, citromfű, és a meggylé. Ami segíti az elalvásomat. Ennek eredményeképpen viszonylag könnyen elalszom, csupán hajnalban, vagy az éjszaka közepén a legapróbb zajra is felébredek, és onnantól kezdve nagyon nehéz visszaaludni, vagy lehetetlen. Olyan éber leszek olyankor, mint napközben. Sajnos mivel sokan vagyunk a családban, és vannak, akik hajnalban mennek dolgozni, így lehetetlenség elkerülni, hogy ne legyen semmilyen zaj. Szinte mindent ugyanúgy hallok alvás közben, mint ha ébren lennék. Egy lámpa felkapcsolását, egy ajtónyílást, mindent. És éjszaka nincs semmilyen háttérzaj, így sokkal erősebbnek tűnik a zaj, mint nappal. Sajnos már ott tartok, hogy rendszeresen 4-5 órákat alszok/éjszaka, és ezalatt az idő alatt is többször felébredek. Szinte soha nem tudom magam kialudni. A szervezetem azt hiszi, hogy nekem hajnalban fel kell kelnem, holott nem, csak hozzászoktam a zajhoz, amire mindig felébredek hajnalban, és már akkor is felébredek, ha nincs is semmilyen zaj. Hogyan tudnám megoldani, hogy legyen mélyalvásom, és ne ébredjenek fel a legkisebb neszekre sem? Előre is nagyon köszönöm a segítséget!

        Dr. Pálvölgyi Rita válasza a alvászavar témában

        Tisztelt Kérdező, Ilyen hosszú Xanax szedési időszak után hosszú időt igényel a gyógyszermentes állapot visszaállása. Az alvás nagyon érzékeny " funkció", könnyen alakul ki zavara lelki- vagy testi bajok, külső ingerek hatására. A bevált teák mellett esetleg relaxációs módszerek / pl. autogén tréning/ elsajátítását, esti-éjszakai alkalmazását javasolnám. Ha tartósan fennáll az alvászavar, be lehet állítani olyan antidepresszáns, ami hatékonyan támogatja az alvást, és nem okoz hozzászokást. Persze ezeknek is lehetnek kellemetlen mellékhatásai. Írtam egy cikket az alvászavarokról, talán segítségére lesz: http://harmoniamuhely.hu/amikor-nem-megy-az-alvas-az-alvaszavarokrol/ Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita


        Dr. Pálvölgyi Rita
        pszichiáter, pszichoterapeuta Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Pálvölgyi Rita

        Kérdés: 2019. január 11., 13:26; Megválaszolva: 2019. január 14., 15:09

      • Kérdések és válaszok a témakörben: