• Prolaktin és progeszteron

        Legfrissebb cikkek a témában
        Nincs találat!
         

        Tisztelt Doktorúr! Kb. két éve nőgyógyászati problémáim vannak (pecsételés, fájó és feszülő mell stb.). Júniusban, a ciklus 3. napján voltam vérvételen prolaktin és progeszteron szintet méretni, melynek eredménye: progeszteron 0, 875 nmol/l (ref. 1-3, 8 nmol/l), prolaktin 941 mIU/l (ref. 40-530 mIU/l). Elküldtek sella MRI-re, ahol 2-3 mm-es adenomát állapítottak meg. Bromocriptin szedését írták elő. Most kedden voltam az egy havi kontroll vérvételen, mely pont a ciklusom 24. napján volt, így mérettem prolaktin mellett progeszteront is (utóbbi jobban idegesített). Eredmény: progeszteron 12, 8 nmol/l (4, 025 ng/ml) (ref. értéket nem írtak...), prolaktin 18, 5 ng/ml (ref. 4, 79-23, 30 ng/l). A prolaktin szint a fentiek értelmében rendeződött, de a progeszteron megítélésem szerint alacsony. A progeszteron növelésére milyen lehetőségek vannak (gyógyszer? ). Lehet-e ilyen progeszteron érték mellett gyereket vállalni? Válaszát és segítőkészségét előre is hálásan köszönöm.

        Dr. Pétervári László válasza a Egyéb témában

        A progeszteron hormon vizsgálatát a menstruációs ciklus 20-23.napján kell végezni, mivel a peteérés a ciklus közepén történik.Így, hogy van-e peteérés azt akkor vett vér vizsgálatából lehet megmondani. Az itt leírt progeszteron érték, a ciklus 24. napján arra utal, hogy nincs peteérése.Így a fogamzás sem lehetséges.Gyógyszeres kezelésre van szükség. Keressen fel nőgyógyászati szakrendelést.

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2018. december 06., 08:30; Megválaszolva: 2018. december 06., 21:48

      • Kérdések és válaszok a témakörben: