Emelkedett vas szint

Tisztelt Dr Úr. Érdekes panaszaim vannak az utóbbi időben amire keresem a lehetséges válaszokat. Most amit említenék az az emésztési panaszaim. Ritkultak, ám azt gondolom nem szűntek meg teljesen. Székletemben is változás van, hol darabos (diónyiak) és sötét barna színű, hol pedig világos barna (talán sárgásra húzó) széklet formájú. Van hogy alhasból diszkomfort érzés fura nem is fájdalomnak mondanám (bár volt olyan is hogy alhasi környéki fájdalom is volt de ez ritkán történt akkor viszont megszenvedtem rendesen és nem görcsös jellegű volt) , erőtlenné tevő, belekből morajló hang féle, diszkomfort érzet, ekkor pedig krémes majdnem hasmenéses szerű inkább sárgás mintsem barnás lesz a székletem. olyan is van hogy keveredik egy székelésnél, és az eleje még ilyen a közepétől meg amolyan. Élesen elkülöníthető színkülönbséggel. Minap pl sötét barna diónyi bogyós széklet majd világos barnás /sárgás/ széklet állagú volt élesen elkülönült színnel. (nem normális ez biztos) . Voltam hasi ultrahangon, nem láttak semmit. Ilyen mint tejcukor érzékenység nem hiszem hogy jelen van, mert nincs összefüggés a tejtermék és a panaszaim között (volt olyan is hogy elhagytam a tejtermékeket és akkor is jelen voltak a panaszok) . Sem lisztérzékenységre nem gyanakszom mivel nem vélek összefüggést köztük felfedezni. pl legutóbb 1 hónapja volt hogy ez a rosszul lét rám jött alhasból. És legutóbb pedig pár napja, de csak enyhén. Viszont a széklet gondok folyamatosak, 1-2 nap ilyen után olyan, aztán normális 1-2 szer majd ismét bogyós. Rostosan eszem, figyelek és akkor sem változik. Enyhébb kellemetlen alhasi diszkomfort érzetek vannak (1-2 nap erejéig) ..minden héten mondhatni. Vérvételi eredményem: Segment minimálisan de minuszos (-) Az Ly szintén minimálisan viszont plusszos (+) (ez a két érték már vagy 2 éve ilyen nekem) Összbilirubin: 37, 6 (ez többszöröse a referenciának) egyéb máj funkcióm normálisak. (ez meg több éve, mióta az eszemet tudom ilyen magas) Szérium vas: 28, 5 (max értéke 28 lenne) , + (ez a korábbi laboromnál 31.8 volt ami 2018.02 készült) Teljes vaskötő kapacitás: 35, 4 (45-75 ref) Fajsúly: 1031 (max érték 1025 lenne) + Transferrin saturáció: 51% (16-45% ref) + (ez az előző laboromnál is emelkedett volt 2018.02 készült) (sajnos más vashoz köthető érték nem került a lapra) Előtte nem emlékszem hogy milyen volt a vas, de azt gondolom pár éve nem igen volt pluszos mert emlékeznék rá. Ez az utóbbi időben lett ilyen. Ilyen mint fáradékonyság, erőtlenség (nagyon sokszor) már már kába állapot, tompultság, ingerlékenység, hajhullás ami feltűnt. 4 műszakban dolgozom, de azt gondolom irreális nálam ezen tünetek összességben. Mit gondol Dr. Úr? Én most a vas-ra gyanakszom, hogy ez okozhatja az emésztési panaszaimat is. De csak tapogatózom. A háziorvosom sajnos annyival lezárja hogy "vírusos fertőzés". Mindig ezzel nem lehet lezárni ezt a témát szerintem. Korábban volt olyan panaszom is, hogy esténként alvászavarom volt, volt hogy izzadva keltem, szédültem is napközben is. Fura nem forgó jellegű szédülés volt hanem más. Sokat pisiltem, szomjas voltam. Akkor csináltam vérképet, ott még más is magas volt: Segment minimálisan de mínuszos (-) Az Ly szintén minimálisan viszont pluszos (+) Glükóz: 5, 64 Határérték: 5, 5// Összbilirubin: 47, 4 Határérték: 17, 5// Direkt bilirubin: 6, 5 Határérték: 6// CK 218 Határérték: 170// Szérium Vas 31, 9 Határérték: 28// Vizeletemnél: Fajsúly alacsony: 1011 /1015-1025// Transzferin szaturáció: 52 % /16-45// Előre is köszönöm segítségét.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Plósz János válasza vas témában

Ha a vérképben egyéb eltérés nincs, akkor lényegi vas anyagcserezavar nem valószínű (a vasraktárak állapotáról a ferritin érték alapján tudnánk tájékozódni) . A magas bilirubin-érték Gilbert kór jele lehet (ez veleszületett epefesték-kiválasztási nehezítettséget jelent) , a Gilbert kór okozhat fáradékonyságot, hasi diszkomfort-érzést. Kezelést nem igényel, de érdemes kerülni a túlzott fizikai megeröltetést, az éhezést valamint a májat megterhelő tényezőket (gyógyszer, vegyszer, alkohol) . A széklet váltakozása belefér a normálisba (a szín és az állag attól függ, mennyi időt töltött a vastagbélben: sok idő, sok vízvisszaszívás, sötét színű, kemény széklet, kevés idő: világosabb, lágyabb) . A hasi panaszokra érdemes lehet kúraszerűen probiotikumot használni. A műszakos munkarend sajnos teljesen természetellenes, okozhat visszatérő panaszokat, kimerültséget, fáradékonyságot.

Kérdés: 2018. szeptember 20., 23:47; Megválaszolva: 2018. szeptember 23., 16:49
Kérdések és válaszok: Egyéb
Vashiány oka
Tisztelt Doktor Úr! Kb 1 éve antibiotikum szedése után gyakori hasmenés jelentkezett.Széklettenyésztés eredménye: Clostridium difficiale antigén...
több vas a vérben
Tisztelt Doktor Úr. Olyan kérdéssel fordulok Önhöz, hogy mi okozhatja azt ami az elmúlt évek labor eredményeiben látható, ezek a laborok nem...
vas többlet a vérben
39-éves nő vagyok, Labor papírjaim szerint általában 30 , vagy ez érték fölött van, a vas, a vérben, de mostani labor papíron már 36-osértéket...
Mitől magas a pulzusom?
Tisztelt Válaszoló! Tudomásom szerint gyermek korom óta magas a pulzusom (nyugalmi állapotban 95-120) . A vérképemben is gyermek korom óta magas a...
Instabil vasvegyület ásványvízben
Kedves Doktornő/Úr! Nemrég vettem szénsavmentes ásványvizet. Meglepődve tapasztaltam, hogy a palack alján belül apró barna pöttyök vannak, amik...