Divertikulózis

Tisztelt Doktor Úr! 15 évvel ezelőtt diagnosztizáltak először nálam a vastagbélben divertikulumokat.ezt követően évente fokozatosan egyre többször fordult elő nélam divertikulutisz melyet antibiotikumos kezeléssel gyógyítottak. Ma már évente 6-8 antibiotikumtablettás kezelésre van szükségem. Bélműködésem kiszámíthatatlan/hol hasmenés, hol nehéz székletürítés miatt/.Ez évben fordult elő először, hogy maximális hasprés mellett a laza székletet is csak szakaszosan kisebb adagokban tudtam eltávolítani. A legutóbbi CTC vizsgálat a vastagbél leszálló ágában és a szigmabélben megszámlálhatatlan 6-12 mm nagyságú divertikulumot írt le. Felmerült a jelzett bélszakasz eltávolításának szükségessége. Kérdésem: mekkora kockázattal járna a műtét, mi lenne az előnye és milyen következményekkel kellene számolni./Megjegyzem, hogy 33 évvel ezelőtt autóbalesetből adódóan már volt egy hasi műtétem/bélfodorgyökszakadás miatti belső vérzés miatt//.Sikeres műtét után milyen fizikai megterhelést bírhatok el. Válaszát előre köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Plósz János válasza diverticulosis témában

A műtét, megfelelő előkészítést követően alacsony kockázatúnak tartható, főleg, ha lehetséges a laparoscopos úton való megoldás. Ez esetben a gyógyulás is igen gyors, tulajdonképpen pár napot vesz igénybe, a hasfal integritása sem sérül. Sikeres műtét után a nem várható csökkenés a terhelhetőségben. Ha gyakran vagy diverticulitises panasza, mindenképp megfontolandó a műtét, mert szövődmény kialakulása esetén lényegesen nagyobb kockázatú és bizonytalan kimenetelű sürgősségi beavatkozást kell végezni.

Kérdés: 2017. május 29., 08:47; Megválaszolva: 2017. május 31., 08:01
Kérdések és válaszok: Egyéb
Szív, gyomor vagy egyéb probléma ?
Tisztelt Doktornő / Doktor Úr! 54 éves, átlagos férfi vagyok. Már több mint 10 éve előfordul, hogy időnként a jobb bordaívem alól egy pontból...
Zsibbad mindkét lábam, mi lehet az...
Tüdő Ct Eredmény
Vèrkèpem elemzese
PostCovid véreredmény eltérés