Myoma kezelése Esmyával

Tisztelt Doktor Úr! 49 éves múltam egy fél éve. Kb 7-8 hónapja rövidebbek a ciklusaim, 6-7 napra tolódik ki a menstruációm, és az elején a 2. és 3. napon erős a vérzésem, ami borzasztóan megvisel lelkileg, mivel a biztonság kedvért már incontinentia betétet használok. Időnként (1-1 menstruáció alkalmával) 1x, 2x vérömleny kilökődést tapasztaltam, ami után csöpögő vérzés, majd vérzéscsökkenés volt. Jelenleg, hormonpótló kezelésben részesülök Trisequens (5. csomag közepe) , de a múlt hónapban a fehér tabletták mellé 1 szem Norcolutot is szedtem, és most is ott tartok. valamelyest csökkent a vérzésem, de 2 napig Ergam cseppet szedtem. Nőgyógyászom a hormonterápia befejezését és Esmya gyógyszer szedését javasolja, amitől véglegesen elmarad a menstruációm., majd lehet folytatni a hormonpótlást. UH lelet: 74x70x65 mm-es uterus, mellső falában 23x233 mm-es szövetszaporulat. Endometrium 8 mm, háromrétegű. Mko. norm nagyságú és szerkezetű ovárium. Kismedencében kóros nem látható. Douglas szabad. (Az utolsó menstruáció első napja: december 28. A vizsgálat ideje: január 7.) A megvastagodás nem a méhtestben van, nem nyomja befelé a méhet, mégis myomának minősül...és ebben az esetben Ön szerint indokolt az Esmya? A vélemények és tapasztalatok alapján szkeptikus vagyok vele szemben, és félek a mellékhatásoktól. Vagy célszerűbb lenne a hormonpótlást folytatni? Azt sem értem, hogy egy másik nőgyógyász kilátásba helyezte az abrasiót...miért? A méh testem egészséges, normális szerkezetű, nincs benne myoma, a mensesem pedig bár bő, de elmúlik. A héten önszántamból tumor-marker vizsgálaatra is megyek. Előre is köszönöm megtisztelő válaszát. Üdvözlettel:

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pétervári László válasza Egyéb témában

A leírt panaszok miatt az uliprisztál-acetát, mely szájon át alkalmazható a méhfibrómák (gyakori nevén myomák) , amelyek az uterus (méh) jóindulatú daganatai, mérsékelt-súlyos tüneteinek kezelésére.Olyan, menopauza előtt álló felnőtt (18 év feletti) nőknél alkalmazható, akiknél a méhfibróma műtéti megoldása szükséges.

Néhány nő esetén a méhfibróma jelentős menstruációs vérzést, medencetáji fájdalmat (hasfájást) okozhat, és más szerveket is nyomhat.

Ez a gyógyszer a progeszteron, a szervezetben természetesen jelenlévő hormon aktivitását módosítja. Legfeljebb 3 hónapig alkalmazható folyamatosan (ezt a 3 hónapos kezelést egy alkalommal meg lehet ismételni) a fibrómák méretének csökkentésére, a vérzés megszűntetésére vagy csökkentésére, valamint a vörösvértest szám növelésére a műtét előtt.

Tudnia kell, hogy a kezelés alatt és annak befejezését követően néhány hétig a legtöbb nőnek nincs menstruációs vérzése.

Alkalmazása előtt a vérzés pontos okának megállapítása célszerű, a rosszindulatú szöveti elváltozás kizárása, ez szövettani vizsgálat/abrasio/ végzését is felveti.

Rendszertelen, elhúzódó, bő vérzés esetén szükséges elvégezni, megállapítható hogy hormonális vagy szöveti elváltozás van a vérzési rendellenesség okaként.

A hormon kezelés is az egyik lehetséges eszköze a kezelésnek, minimum három hónapos kezelés után lehet az eredményességét megítélni..

A leírt ultrahang lelet átlagosnál nagyobb méhet, mellső falában myomát ír le.

Ennek rendszeres ellenőrzése tanácsos, 3-6 havonta nőgyógyászati szakvizsgálat.

Kérdés: 2017. január 10., 21:24; Megválaszolva: 2017. január 12., 00:09
Kérdések és válaszok: Egyéb
Lehet baja?
Császármetszés utáni menzesz
vizes folyás
Ez mit jelezhet? Terhesség...
A ciklus és a lencse