Masztocitózis? Bélféreg?

Tisztelt Doktornő! 23 éves nő vagyok. Másfél éve kezdődtek a panaszaim. Akkor fogamzásgátló gyógyszert szedtem PCO miatt. Majdnem minden nap rohamaim voltak. (kissebb vagy nagyobb) A rohamaim alatt a baloldalam reszketett, és nem bírtam a bal lábamon állni, kipirultam aztán elsápadtam és székelési ingerem volt, néha hasmenésem is. A rohamok alatt néha tachikardiám volt, de nem mindig! És mindig megrekedtem az ájulás előtt. Ezenkívül folyamatos jobb oldali fejfájásom volt (annyira fájt, hogy alig kaptam levegőt és fájdalomcsillapító sem mulasztotta el, néha csökkentette kb 2 órára) , és folyamatos forgó jellegű szédülés, néha pedig úgy éreztem, mintha a „padló jönne felém”, alig bírtam menni. Általában sápadt voltam és a jobb szemem alatt óriási lila karika volt. A szédüléstől többször hánytam. A bal kezem folyamatosan remegett. Az akkori vérképemben ezek voltak eltérőek, (a labor referencia számát zárójelben mellé írom): WBC: 8, 78 G/L (4-8) , Neut: 49, 40% (50-70) , Lymp: 42, 10% (25-40) , Koleszterin: 5, 40 mmol/L (4-5, 20) , TSH: 5, 56uLU/ml (0, 27-4, 70) . Azt mondták, hogy a pajzsmirigy működés nem jó. Az endokrinológus csináltatott egy hormontérképet, ahol több hormonban is volt eltérés, de a pajzsmirigyesekben nem. Mivel nem voltak nagyok az eltérések azt mondta hogy hagyjam abba a fogamzásgátlót (3 hónapja szedtem) szedését. Abba is hagytam. A folyamatos fejfájás és szédülés elmúlt és az értékek is visszaálltak normális tartományba. Még azon a nyáron elküldtek egy koponya ct-re. Ahol 11 próbálkozás után sem tudták beadni a kontrasztanyagot! Megtalálták a vénát, benne volt a tű és semmi nem ment bele. (mind a 2 kézfejen is próbálkoztak! ) Azt mondták, hogy olyan mintha bedugultak volna a vénáim és hogy ők még ilyet nem láttak és hogy ilyen nincs (azóta az orvosoktól is csak ezt hallom) Pedig sok vizet ittam. Napi kb 10 szál cigarettát szívok el. Azt mondták, hogy attól ez nem lehet. Teltek a hónapok és a rohamok csökkentek, de nem múltak el. Pár hónapja párom és többen is el kezdték mondani, hogy a szemem alatt és az orromon kipirosodik kb pillangó alakban. Amikor rosszul vagyok erősebben és viszket is. Egy idő után pedig egyre jobban fájt a hasam egy pontban. Aztán pedig már csak nem abban a pontban, hanem sugárzott az egész hasamba, leginkább a veséim görcsöltek, úgy éreztem, mintha mindenem szétszakadna. Ez azóta is tart. Egy orvos ismerősöm azt mondta, hogy menjek be a sürgősségire egy ilyen roham alatt hogy lássa orvos is. Be is mentem. Az orvos akkor épp vizitelt és kb 1 óra után jött megnézni. Addigra a bal oldalam már nem remegett, de nagyon forró voltam, izzadni nem izzadtam, és az arcom piros volt, fehér foltokkal. Mire levették a vért már nem voltak olyan nagy fájdalmaim. Az akkori laboreredményem a következő: WBC: 9, 10G/L (4-8) , Neut.: 73, 80% (50-70) , Limf: 17, 90% (25-40) , Kreatinin: 45umol/L (53-115) , LDH: 414 U/L (200-400) , CRP: 1, 42mg/dl (0-1) . Minden más normális volt. Az orvosnak mutattam képet a „pillangóhatásról”- elküldött a reumatológiára, mert autoimmun betegségre gondolt. Az ottani eredmények nem mutattak ki autoimmun betegséget, de ott is voltak eltérések a vérképembe. WBC: 7, 46 (3, 90-11, 10) , Neutr.: 5, 11 Giga/L, Neutr%: 68, 5 (44-68) , Lymph: 1, 64Giga/L, Lymph%: 22 (25-29) , Monoc: 0, 65Giga/L (0, 2-0, 6) , Monoc%: 8, 7 (5-6) , Eosinophil: 0, 03Giga/L, Eosinophil%: 0, 4 (1, 5-, 5) , MPV: 10, 9 fL (8-10) , Alfa1-globulinok: 2, 9% (1-2, 6) , Komplement 3 meghatározás (c3) 86, 60 mg/dl (90-180) Kapillármikroszkópia eredménye: Mindkét kéz III. és IV. ujján szabálytalan, ritkásabb kapillárismintázat látható. Jobb kéz IV. ujjon 2-3 bokorszerűen elágazódó, 1-2 megvastagodottabb kapilláris. Balkéz III. és IV. ujjon 1-2 megvastagodott és megnyúlt kapilláris látható, ulnaris területen hypovascularizált területek láthatóak. Óriás kapilláris vagy extravasatio nem látható. Az immunlaborokból csak az alacsony c3-at emelték ki és ajánlották az entercromaffin npl. és a porfíria kivizsgálását. Még az Autonóm neuropathia merült fel. Carcionid szindrómára, és cromaffinomára Chromogranin A-t és Aldoszteront néztek, ami normális lett. A Porfíria vizsgálat is negatív lett. Ezután bekerültem a klinikára kivizsgálásra az endokrinológiára. Mellékvese és pajzsmirigy hormonokat néztek, az rendben volt. Elküldtek hasi ultrahangra, ami után volt egy nagy, tachikardiás, kipirulós, reszketős, hasi görcsös rohamom. A mellkasomon és a nyakamon is tenyér nagyságú piros foltok jelentek meg. Akkor elvégeztek egy 5HIAA és VMS vizsgálatot, aminek csak 1 hét múlva lesz meg az eredménye. Illetve a neurológus kiírt nekem egy koponya és sella MRI-t. Így állok most a vizsgálatokkal. Júniusban volt egy igen részletes hasi ultrahangom, ami után 1 hétig nagyon rosszul voltam, ment a hasam, folyamatosan piros vagy fehér voltam és a jobb lábamon tele voltam zöld foltokkal, mint amikor beveri az ember, de nem vertem be sehová. Ezen kívül, míg tavaly nyáron a vérnyomásom általában 110/100 volt, mostanában állandóan leesik 80/60-ra. Mitralis prolapsusra szedek gyógyszert, de még így is felmegy 103-105-re a pulzusom. Most a 3. gyógyszert fogom kipróbálni a szívemre, mert az előző 2 nem igazán hatott úgy ahogy kellett volna. Egyéb általános tüneteim is vannak. Borzasztó gyenge vagyok, nagyon sűrűn van 37, 2-37, 3-as hőemelkedésem, fizikai munkát szinte alig tudok végezni, hasból/derékból induló testrángásaim vannak. Ezenkívül gyerekkoromban volt már ilyen kipirulós, remegős, ájulásszerű rosszullétem kínai ételtől. Egyszer altatás előtt is elkezdtem remegni és tele lettem vörös foltokkal-addigra már benne volt a nyugtató, amit altatás előtt adnak, és egyszer egy jó minőségű krémtől tele lettem hólyagokkal amik kb 2 hónapig ott is voltak-nem fájtak. A mellkasomon évek óta minden nyáron kijönnek piros/narancssárga foltok kb 5-6 darab, ami télre elmúlik. A bélrendszer azon részében, ahol van a fájdalom egyik ultrahangon se tudtak bele látni. Gyerekkoromban kimutatták, hogy tejcukor érzékeny vagyok és 3 éve nem tudok tojást sem enni. Az lenne a kérdésem, hogy a tünetek és a LELETEK alapján felmerülhet-e a masztocitózis betegség? Vagy valami más(bélféreg? ) ? Mi lehetett az oka annak, hogy nem tudták beadni tavaly nyáron a kontrasztanyagot és azóta is mindegy mennyi vizet iszok a vérvétel előtt, alig tudnak tőlem vért venni? Milyen vizsgálatot ajánlana nekem amit magán úton is eltudok intézni? Nem akarok már sem magamból sem a háziorvosomból hülyét csinálni, hogy minden féle orvoshoz járok. Mivel nem találják a betegségem okát, a pszichiáterhez küldözgetnek-aki meg azt mondja, hogy először vizsgáljanak ki… Szép kis ördögi kör. Esetleg ha Szeged környékén tudna nekem ajánlani egy orvost akinek van magánrendelése, vagy egy magán úton elvégezhető vizsgálatot annak nagyon örülnék! Válaszát előre is nagyon köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Ujj Zsófia Ágnes válasza PCO témában

Kedves Kérdező!

A többszörös vérképe rendben van, nem értem miért kellet ennyiszer megnézni. A TSG magasabb volt, felmerülhet pajzsmirigy alulműködés, de ezt gondolom endokrinológus kizárta, illetve a tünetek nem felelnek meg ennek. Nem tudom a kontrasztanyagot miért nem tudták beadni, nem tudták valami miatt megszúrni, könyökhajlatban lehet jobban lehetne. De az is lehet rosszak a vénái. Bennem is autoimmun merült fel, de ezek szerint azt is kizárták. Az MR-re menjen el. Hasi uhután nem kellene bármilyen tünetnek jelentkezni, főleg nem lábon, de még hasmenésnek sem. A mitrális prolapszusra nem tudom miért kell gyógyszrt szedni, arra nem szokás, lehet azért inkább mert tachycard? Attól viszont lehet alacsony a vérnyomása. Bélféreg nem tudom hogy jutott eszébe, nem hinném, a mastocitósit sem tudom miért lehetne, de azt igazolni csontvelővel lehet. Nincs semmi olyan vizsgálati eljárás ami ezek után akár nekem is eszembe jutna. A pszichiátert is igen, érdemes megpróbálni, de ezek amik történtek már igazán kivizsgálásnak számítanak. Elég összetett gondok, remélem több részére tudtam válaszolni, de megoldással én sem tudok szolgálni sajnos.

Kérdés: 2016. szeptember 16., 14:43; Megválaszolva: 2016. szeptember 16., 15:57
Kérdések és válaszok: Egyéb
Mit tegyek
Tisztelt Doktor Úr! A helyzetem a következő: március 11.-én mentrsuáltam utoljára, áprilisban elmentem orvoshoz miután 35 napra sem jött meg...
Tb támogatás
Tisztelt hölgyem/uram! 20-21 éves vagyok és egészen komplex a problémám: metabolikus szindróma, a pajzsmirigyemmel is vannak problémák bár ez nem...
Fél éve tartó probléma
Mérgezés , Gyomorrontás
Alacsony EGFR-epi