Pco-m van?

Kedves Doktor Nő/Úr! Több mint 1 év alatt 10 kg-ot híztam, ezért endokrinológushoz fordultam! A ciklusom remdszeres, ált.28-29 napos. Az orvos labort kért, ez volt a ciklus 17.napján.Eredményeim:Tsh:1.004mIU/l, Ft4:14.58pmol/l, FSH:14.1mIU/ml, LH:34.7mIU/ml, Prol:418.0mIU/l, Prog? 4.04nmol/l, GFREPI:90fölött ml/perc, Testos:2.5nmol/l, Ösztr:1395pmol/l, ACTH:13pg/ml, SHBG:35nmol/l, Kortizol:240nmol/l, DHEA-S:4.6umol/l, Inzul:35.3(H) uIU/ml, TPOAT< 10, 0 IU/ml. A glükóz.5.3mmol/l, a koleszterin:6.83(H).Voltam pm és hasi uh-n, amin a pm.em tökéletes, a hasin 1db2, 7cm-es follicularis látott az orvos. Mivel félidő körül voltam azt mondta a peteérés is rendben.Ezek alapján Pco-t diagnosztizáltak.Ön szerint nem kellene 3. ill. 21. napi labort levenni? Vagy ezek alapján tényleg PCO-m van? Válaszát előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Rakk Erika válasza a PCO témában

Kedves Kérdező! A PCOS vizsgálata az un. Rotterdami kritériumok alapján történik. A diagnózis akkor állapítható meg, ha: 1./ két tünet jelen van a következő háromból: a./ a peteérés és tüszőrepedés időleges elmaradása, vagy végleges megszűnése, b./ androgén (férfihormon) túlsúly klinikai és/vagy laboratóriumi jelei, c./ ultrahanggal igazolt PCO és 2./ nem más hormonális eltérés okozza a tüneteket. A leletei alapján a peteérése valóban úgy tűnik rendben van. Férfihormon-túlsúly se igazolható. Hiányzik a nőgyógyászati UH vizsgálat, a legpontosabb hüvelyen keresztül lenne, annak eldöntésére, van-e több ki nem érő, emiatt a petefészekben " rekedt" ciszta. A szabályos ciklus ellentmond a PCO-nak. Laborjaiban az egyetlen kóros, a magas éhomi inzulinszint és az ebből számított magas Homa- index( éhgyomri vércukor x éhgyomri inzulin/ 22, 5), ami inzulinrezisztenciára utal.( 4 alatt jó, Önnél 8) Ez a hízás következménye. Pajzsmirigy funkció is rendben van. Nem ír semmit életmódjáról! Mennyit mozog, hogyan táplálkozik? Eszik-e késő este? stb

Dr. Rakk Erika
Dr. Rakk Erika diabetológus, endokrinológus, belgyógyász
Kérdés: 2014. április 25., 13:44; Megválaszolva: 2014. április 28., 20:57
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Pajzsmirigy probléma?
Mellérzénység
Vér eredmény értékelése
pajzsmirigy, thyroxine mellékhatás