• Méhnyakrák? Mit gondol az esetemről?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő! A történetem 2015 novemberében kezdődött amikor levették a szokásos éves rákszűrésemet. Az eredmény decemberben érkezett meg miszerint HSIL gyanús a leletem és 3 hónap múlva kontrollt illetve HPV szűrést javasoltak. Januárban megkaptam a HPV leletemet miszerint pozitív vagyok HPV 16.-ra. A februári ismételt rákszűrésem a HPV leletem tudatában már igazolt HSIL CINII-CINIII. Márciusban ezért loop konizáció következett. A szövettanom teljesen negatív lett orvosom szerint egy atipusos sejtet sem találtak. A méh kaparékom is teljesen negatív volt. Azt mondta más teendő nincs, csak kontroll rákszúrés 3 hónap múlva. Majd az eredményem után 2 héttel felhívott, hogy őt mégis nyugtalanítja ez az eredmény, hogy ennyire ellentétes a szövettanom illetve a rákszűrésem. Ezért áprilisban újabb rákszűrést csinált most csak a nyakcsatornából vett mintát. Sajnos ismét pozitív eredményt kaptunk. HSIL CINII és CINIII kérdőjelezve. Illetve maradt a 16-os HPV és a cintekplussz vizsgálat is pozitív lett. Azt mondta ismételten konizáció vár rám, de most hidegkéses. Ami megrémiszt és ami miatt most írokÖnnek az az, hogy orvosom azt mondtaegy hatalmaskérdőjel vagyok a számára. Azt mondta a méhszájamon semmi látható elváltozás nincs és a nyakcsatornában nem laphám van ha ott van az elváltozásom akkor nem ennek a az eredménynek kellett volna kijönnie rákszűrésen. Véleménye szerint azon sem lepődne meg ha ez csupán egy gyulladás lenne annak ellenére, hogy a loopkonizációnál kevés szövetet vettek ki. 2mm vastag volt csupán a szövet. A kérdésem az, hogy Ön mit gondol az esetemről? Lehetséges negatív szövettan és méhkaparék mellett, hogy a második konizációnál elprehaladott rákot találjanak? Nagyon félek, 3 gyermekem van akiket fel kell még nevelnem... Előre is nagyon köszönömmegtisztelő válaszát!

        Dr. Tóth Judit válasza a méhnyakrák témában

        Kedves Kérdező! Kezdem azzal, hogy valóban nem egyszerű az esete. A nyakcsatornában előfordulhat un. kulissza daganat, amire éppen az jellemző, hogy a nyakcsatorna belsejében, keveredve a "belülről kifele" terjedő sejtekkel takarva alakulhat ki. A "hidegkéses" kimetszés jó irány. Azt gondolom, hogy teljes biztonságban van ilyen szoros kontrollok és ennyire lelkiismeretes orvos mellett.


        Dr. Tóth Judit
        Onkológus, belgyógyász, aneszteziológus Itt kérdezhet

        Dr. Tóth Judit

        Kérdés: 2016. május 18., 16:53; Megválaszolva: 2016. május 29., 19:39

      • Kérdések és válaszok a témakörben: