onkológia szükséges e?

Tisztelt Doktornő! 3 hete volt egy leep nőgyógyászati kisműtétem Debrecenben, a szövettani eredményem sajnos rákos sejteket mutatott, így a nőgyógyászom újabb konizációs műtétet javasolt a jövő hétre. Elküldöm önnek a szövettan eredményét és a kérdésem az lenne, hogy Ön szerint ha a következő műtéttel már sikeresen el lesz távolítva a kóros rész akkor a kontrollokon kívül nincs más teendőm vagy pedig el kellene mennem az onkológiára esetleges sugárkezelés miatt. Válaszát előre is köszönöm! Szövettan: Makroszkópos leírás BJ/hné/MCS I. Egy 10 x 3 mm-es és egy 15 x 8 mm-es, 2 mm vastagságú portio kimetszés, melyek resectios felszíneit fekete tussal jelöljük. A nyálkahártya sima, szürkésfehér. Ind. 11 db 2 kaz. eg. II. 0, 5 ml-nyi, nyákos kaparék. Ind. 1 kaz. eg. Mikroszkópos leírás I.: A portio sorozatmetszetben történő vizsgálata során az átmeneti zónában, egy 4 mm átmérőjű szakaszon a hám kiszélesedett, rétegződése felbomlott, a sejtekben a hám teljes vastagságában atypia jelei láthatók. Mitózisok a legfelső rétegben is azonosíthatók. A basalis membrán mindenhol megtartott, invazív komponens nem látható. A folyamat eléri az endocervicalis rezekciós felszínt, míg az ectocervicalis sebészi szél ép hámon halad keresztül. II.: Megtartott endometrialis elemeket és igen minimális endocervicalis hámot tartalmazó kaparék, ahol a hámban dysplasia nem látható. A mintában ectocervicalis komponens nincs jelen. Szövettani diagnózis I.: Carcinoma in situ (CIS) epithelii portionis vaginalis cervicis uteri. II.: Hámdysplasiát nem mutató endocervicalis részletek. D0690 (Méhnyak in situ carcinomája, k.m.n.)

Dr. Tóth Judit válasza Méhnyakrák témában

Kedves Kérdező!

Nem látok nagy bajt a szövettan alapján. Feltehetően a második kimetszéssel megoldódik a problémája, de természetes annak is meg kell várni a végleges eredményét.

Dr. Tóth Judit
Dr. Tóth Judit Onkológus, belgyógyász, aneszteziológus
Kérdés: 2016. december 05., 15:10; Megválaszolva: 2016. december 06., 11:48
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Méhnyakrák és sugárkezelés
2016.márc. ct-vel és szövettani vizsgálattal alátámasztva méhnyakrákot állapítottak meg. Az életkoromra hivatkozva elsősorban sugárkezelést...
Méhnyakrák tünetek enyhítése
Kedves Doktornő! Októberben diagnosztizálták nálam a rosszindulatú elváltozást. A daganat státusza II/A A szükséges vizsgálatokon már túl...
Méhnyakrák kezelés után CT
Tisztelt Doktor Úr! Édesanyámnál másfél évvel ezelőtt diagnosztizáltak méhnyakrákot.Sajnos műtét nem jöhet szóba.Tavaly 35 sugárkezelést...
Méhnyakrák. Van megoldás?
Édesanyám 52 éves, méhnyakrákot állapítottak meg nála. 2 hetet volt kórházban, több műtétet is végre akartak hajtani rajta, de nem...
Méhnyakrák és kemoterápia
Tisztelt Szakértő! Lányomnál méhnyakrákot diagnosztizáltak, kb. a III. stádiumban van. Kezelésére kemoterápiával kombinált sugárterápiát...