• Táplálkozás

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Jó napot! Azt szeretném kérdezni, hogy a brokkoliból, vörös káposztából, és a többi keresztes virágú növényből mekkora mennyiséget ( 5-10-50 dkg? ) lehet naponta fogyasztani főleg nyersen vagy főzve? Azért kérdezem, mert mindenhol azt lehet olvasni, hogy a k vitaminból naponta max 100-120 mikrogramm mennyiség az engedélyezett, afölött már lehetnek véralvadással, vérzékenységgel kapcsolatos problémák illetve mivel zsîrban oldódó vitamin, a máj nem üríti ki a felesleget a vesével ellentétben könnyen túl lehet adagolni, károsodik a máj is. Másik oldalról pedig azt lehet olvasni, hogy a vitaminokat a gyümölcsökből, zőldségekből nem lehet túl asagolni, csak mesterséges tablettaként. Állítölag a brokkoli és a többi káposztaféle magas k vitaminnal rendelkezik. Brokkoliban állîtólag 100 gr-ban van meg a napi ajánlott 100 mikrogramm. Akkor ebből többet nem ehetek naponta ( pl brokkoli vagy káposzta főzelék), És ha mellette még eszek más k vitamin tartalmú zöldsêgeket (paprika, stb ) akkor túladagolom a szervezetem és jönnek a problémák. Mi az igazság? Mennyi k vitamin tartalmú zöldség fogyasztható naponta? Köszönöm.

        Dr. Plósz János válasza a K-vitamin témában

        A kulcs a következő: egészséges emberek fogyaszthatnak bármilyen mennyiséget a felsoroltakból (ésszerű keretek között). A 100-120 mikrogrammos mennyiség azok számára maximalizált, akik véralvadásgátló kezelésben részesülnek (ennek legelterjedtebb módja a K-vitamin aktivitás gátlása). Az ő esetükben a véralvadásgátlás szintjét teljesen megváltoztathatja a jelentős külső K-vitamin bevitel.


        Kérdés: 2016. február 03., 13:31; Megválaszolva: 2016. február 03., 20:14

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Kedves Doktor Úr! Van még egy kérdésem. Ez is volt a szövettanban: Diagnózis: Krónikus preatrófiás gastritis. ez azt jelenti, hogy a gyomor nyálkahártyám sorvadni fog?vagyis egyre kevesebb a gyomorsavam? Lehetséges, hogy ezért vagyok ennyire...
        Kedves Doktor Úr! A kérdésem: vettek mintát a nyombélből, mert gyulladtnak tűnt. de a szövettan visszajött, h nincs benne gyulladás, nincs cölikália.heliko sincs. Ezt írták: lamina propriájában enyhe vegyes lobos beszűrődést mutató...
        Évek óta fennálló különféle tüneteim vannak: - epilepsziás roham (33 évesen, kétszeri alkalom, egy darabig gyógyszert szedtem, már nem, azóta nem volt rohamom) -laktóz intolerancia (36 éves korom óta) - egész éven át fennálló...
        Tisztelt Doktor Úr! Az orvosom Cortiment írt fel mikroszkópos colitis feltételezéssel, de arról nem beszéltünk, hogy milyen gyógyszereket szedek és a gyógyszer betegtájékoztatójában fel van sorolva a savlekötő is amiről beszélnünk kellett...
        Tisztelt Doktor/Doktornő! Az egyik hónaljam az alsó részénél (a gödröcskénél) hájasabbnak, hurkásabbnak tűnik, mint a másik oldalon. Jobban megtapogatva egy apró csomó is található benne. Egyáltalán nem érzékeny, fájdalmas, mégis...

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Modern daganatterápia
        Személyre szabott kezelési terv, mesterséges intelligencia segítségével.
        Tehet a hüvelygomba ellen
        A bórsav jótékony hatása hüvelygomba kezelésére már régóta ismert.
        Allergiás?
        A panaszok ellen védelmet nyújthat az egysejtűek titkos fegyvere.
        Új - Távkonzultáció