Táplálkozás
Jó napot! Azt szeretném kérdezni, hogy a brokkoliból, vörös káposztából, és a többi keresztes virágú növényből mekkora mennyiséget ( 5-10-50 dkg? ) lehet naponta fogyasztani főleg nyersen vagy főzve? Azért kérdezem, mert mindenhol azt lehet olvasni, hogy a k vitaminból naponta max 100-120 mikrogramm mennyiség az engedélyezett, afölött már lehetnek véralvadással, vérzékenységgel kapcsolatos problémák illetve mivel zsîrban oldódó vitamin, a máj nem üríti ki a felesleget a vesével ellentétben könnyen túl lehet adagolni, károsodik a máj is. Másik oldalról pedig azt lehet olvasni, hogy a vitaminokat a gyümölcsökből, zőldségekből nem lehet túl asagolni, csak mesterséges tablettaként. Állítölag a brokkoli és a többi káposztaféle magas k vitaminnal rendelkezik. Brokkoliban állîtólag 100 gr-ban van meg a napi ajánlott 100 mikrogramm. Akkor ebből többet nem ehetek naponta ( pl brokkoli vagy káposzta főzelék), És ha mellette még eszek más k vitamin tartalmú zöldsêgeket (paprika, stb ) akkor túladagolom a szervezetem és jönnek a problémák. Mi az igazság? Mennyi k vitamin tartalmú zöldség fogyasztható naponta? Köszönöm.
Legfrissebb cikkek a témában |
Dr. Plósz János válasza a K-vitamin témában
A kulcs a következő: egészséges emberek fogyaszthatnak bármilyen mennyiséget a felsoroltakból (ésszerű keretek között). A 100-120 mikrogrammos mennyiség azok számára maximalizált, akik véralvadásgátló kezelésben részesülnek (ennek legelterjedtebb módja a K-vitamin aktivitás gátlása). Az ő esetükben a véralvadásgátlás szintjét teljesen megváltoztathatja a jelentős külső K-vitamin bevitel.
