P3-ASC-US lelet

Tisztelt Doktor úr! két hete kaptam kézhez P3 ASC-us leletemet, és nagyon aggódom. Szülés után vagyok majdnem 3 hónappal. Ezt megelőzően másfél éve volt a rákszűrés. Azért nem egy éve mert az orvosom terhesség alatt nem akarta levenni. Viszont azt megelőzően minden évben voltam, már 9 éve. Ezidő alatt egyszer volt P3 leletem, akkor még nem volt Bethesda rendszer. Ez 7 éve volt. Sokat ronthat a helyzeten, hogy nem egy, hanem másfél év telt el kettő között? 3 hónap múlva kontroll szűrés, és félek, hogy addigra esetleg annyit romlik az érték, hogy súlyosabb lehet az állapotom, bár tudom, hogy gyulladás is ilyen sejtképet okoz. Azt nem értem viszont, hogy miért bizonytalan ez a lelet, miért nem tudják a citológusok megállapítani, hogy rákmegelőző gyanúsak a sejtek vagy csak gyulladás miatt olyanok. Valamint, hogyha nem szerepel a leleten a CIN osztályozás, akkor az az ASC-us miatt van vagy mert nincs erre utaló jel? Szoptatás alatt is meg tudják ítélni objektíven a kenetet? Köszönöm a válaszát.

Legfrissebb cikkek a témában
    Nincs találat!

Dr. Pétervári László válasza Egyéb témában

Az idő távnak jelenleg nincs jelentősége, mert a mostani problémát kell megoldani.

A gyulladás okozhat ilyen sejtképet.Először ennek kezelése tanácsos, majd ismételt citológia vizsgálat.

Azért nem írnak le többet mert atípusos sejtek oka nem meghatározható okból van. ASCUS/

A kenetet mindig objektíven ítélik meg, csak az értékelést zavaró körülmények befolyásolhatják.

Kérdés: 2016. január 26., 15:55; Megválaszolva: 2016. január 28., 20:51
Kérdések és válaszok: Egyéb
Lehet baja?
Császármetszés utáni menzesz
vizes folyás
Ez mit jelezhet? Terhesség...
A ciklus és a lencse