ellenanyagszűrés

Kedves Doktor Úr! Rh+ a vércsoportom, férjemé Rh-. 13 hetes várandós vagyok, az ellenanyagszűrésem pozitív lett. Úgy tudtam, ez csak Rh- anyánál lehetséges. Van okom aggódni? Gond lehet a terhességemmel? Válaszát Megköszönöm.

Legfrissebb cikkek a témában
    Nincs találat!

Dr. Pétervári László válasza Egyéb témában

A kérdés az, milyen ellenanyag, a vérben találhatók közül.

Az Rh vércsoportrendszer az AB0 után a második legfontosabb vércsoportrendszer, a terhesség alatt különös jelentőséggel bír. Gyermeket nem magunknak szülünk Arra mindenki viszonylag hamar rájön, hogy hiába a sok szakirodalom, könyvből nem lehet gyereket nevelni. A nevelés alapelvei I.>> A rendszerben jelen lévő 50 féle antigénből a D antigén a legfontosabb, mert az immunrendszert ez a típus stimulálja a legjobban, és nagy valószínűséggel vált ki betegséget okozó immunreakciót. Amikor valakinek Rh pozitív a vércsoportja, akkor a D antigén jelen van a vörösvértestek felszínén, tehát a szervezet nem ismeri fel idegenként egy másik szervezetből származó D antigént sem. Így, amikor a magzat és az anya vércsoportja is pozitív, az anyai szervezet nem tartja idegennek a magzatot, tehát nem alakul ki immunreakciót. > Hasonlóan nem látja idegennek az Rh negatív, vagy a D antigénnel nem rendelkező magzatot sem, hiszen nincs olyan antigén, ami idegen lenne. Más lehet a helyzet, amikor az anya vércsoportja Rh negatív, tehát a D antigénnel még nem találkozott a szervezete. Ilyenkor még nincs jelen a D antigén ellen termelt ellenanyag sem, így az első terhesség során még nem szokott súlyos következményekkel járó immunreakció kialakulni. Szülés során (de terhességmegszakításkor is, vagy szülészeti beavatkozások során) magzati sejtek juthatnak az anya vérkeringésébe, ami kiváltja az immunreakciót, így a következő terhesség idején már jelen lehetne a D antigén ellen termelt ellenanyag, ami a magzatba átjutva már méhen belül súlyos állapotot idézhetne elő. Mivel az első terhesség során leggyakrabban a szülés során lesz lehetősége az Rh negatív anyai szervezetnek először arra, hogy felismerje a testidegen D antigént egy Rh pozitív újszülöttből származó vörösvértesteken, így ekkor már csak a magzat születése után termelődik ellenanyag, ezért ilyenkor még nem alakul ki az újszülött hemolitikus betegsége. Ilyenkor van lehetőség arra, hogy a születéskor az újszülött vércsoportját meghatározva (leggyakrabban a köldökzsinórvérből levett vérmintából) időben felismerjük a kockázatot jelentő magzati Rh pozitív vércsoportot. Amennyiben ez igazolódik, akkor az anya a szülést követő 72 órán belül egy injekciót fog kapni. Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt A terhesség alatti gyógyszerszedés veszélyei Szexuális élet terhesség alatt Többes terhesség és gyógyszerek Visszér a terhesség alatt A terhesség jelei Az ikerterhesség A terhesség során kötelező szűrővizsgálatok A terhességi elhízás veszélyei A koraszülötteknek kevesebb gyerekük lesz A szülők tovább élnek A klimax után lévő nők sem alkalmatlanok a terhességre A modern társadalom és a merevedési zavarok Ezt nevezzük Anti-D profilaxisnak, és az injekcióban IgG anti-D (vagyis D antigén ellenes antitest) van. A gyógyszer hatása úgy alakul ki, hogy az anyának beadva bekerül a keringésbe, és az esetlegesen anyai szervezetbe jutó magzati Rh pozitív vörösvértestek D-antigénjéhez kötődnek, majd elpusztítják azokat, így mintegy elfedve őket az anyai szervezet saját védekező immunsejtjei elől. Emiatt az anya szervezete nem immunizálódik a magzati D antigén ellen, tehát a következő terhesség során sem lesz jelen a keringésben a D-antigén ellenes antitest, ami károsíthatná a magzatot. A gyógyszert szükség esetén a terhesség során is be lehet adni, ha felmerül, hogy bármilyen ok miatt feto-maternalis transzfúzó következett be, vagyis magzati vér juthatott az anyai keringésbe. Ilyen esemény lehet például az amniocentesis is. Mivel a terhesség során végzett szűrővizsgálatok során nemcsak a vércsoportot határozzák meg, hanem ellenanyagszűrés is történik, időben kiderülhet az is, ha az anya szervezetében ellenanyag termelődik. Ennek a gyógyszernek a segítségével, és helyes használatával a számítások alapján évente számos magzati halálozást előznek meg.

Kérdés: 2016. január 14., 12:17; Megválaszolva: 2016. január 15., 22:53
Kérdések és válaszok: Egyéb
Lehet baja?
Császármetszés utáni menzesz
vizes folyás
Ez mit jelezhet? Terhesség...
A ciklus és a lencse