Fogamzásgátló

Üdvözlöm! Ha elkezdem szedni a fogamzásgátló tablettát, azt nem hagyhatom abba? Vagy mikor hagyhatom abba? És még az a krédésem lenne, hogy mennyire gyakori az elhízás. Magas vékony lány vagyok, 1-2 kiló feljöhetne, de hallottam olyanokat, hogy van aki 10-15 kilót is felszed. Annyit meg már nem szeretnék, ezért félek belevágni. Mi az ön véleménye? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Panka

Legfrissebb cikkek a témában
    Nincs találat!

Dr. Pétervári László válasza Egyéb témában

A fogamzásgátló tablettát elkezdi, bármikor elhagyhatja.

A jelenlegi korszerű fogamzásgátló készítmények mellet a testsúly növekedése 1-2 kg-nál nem több.Ennél jelentősebb súly növekedés esetén egyéb okok is szerepet játszanak. Amióta világ a világ, a hölgyek fokozottan érzékenyek testsúlyuk gyarapodására. Bizonyos gyógyszeres kezelések – így pl. a szteroidkezelés – mellékhatásaként a testsúly növekedése időnként előfordulhat. A fogamzásgátló tablettákkal kapcsolatos egyik téveszme az, hogy testsúlynövekedést okoznak. Ez az állítás a kezdeti fogamzásgátló tablettákra még érvényes lehetett, de a mai korszerű, alacsony hormontartalmú tablettákra már nem. A fogamzásgátlási módszerek közül azok befolyásolhatják a testsúlyt, amelyeknél ösztrogént juttatunk a szervezetbe – ezek a kombinált fogamzásgátló tabletták és a hüvelygyűrű. Az egykomponensű tabletta (amelyet pl. szoptatás alatt lehet szedni) , a fogamzásgátló injekció és a hormontartalmú méhen belüli eszköz csak gesztagént tartalmaz, amely a testsúly minimális növekedését sem szokta okozni. Hirdetések Az ösztrogén hatása Az ösztrogén egy nemi hormon, melynek szervezetre gyakorolt sokrétű hatásai közül az egyik, hogy a test szövetei vizet tartanak vissza, mely hormonhatás nélkül a vesén át kiürülne a szervezetből. Ez a hatás a hormon dózisának nagyságával arányos, de mivel csak vízvisszatartásról van szó, és nem a zsírszövet növekedéséről, a testsúly ennek következtében fellépő emelkedése nem igazi hízás, és csak addig tart, amíg az ösztrogént adagoljuk. A korszerű alacsony hormontartalmú tabletták és a hormontartalmú hüvelygyűrű használata során általában csak átmenetileg, az alkalmazás kezdetén néhány hétig tapasztalható a testsúly minimális, néhány kilogrammos növekedése, amely megszűnik, ahogy a szervezet hozzászokik a rendszeres gyógyszerszedéshez. Ez - a tulajdonképpen nem is igazi mellékhatás - is csak a gyógyszerszedők néhány százalékánál jelentkezik. Kérdezzen a szakértőtől! A havi egyszer alkalmazandó fogamzásgátlási módszerről kérdezzen a szakértőtől >> Összegezve elmondható, hogy a korszerű fogamzásgátlók nem okoznak testsúlynövekedést. Ezt nagyszámú gyógyszerszedő bevonásával és gyógyszert nem szedő kontrollcsoporttal történt összehasonlításával is bizonyították. Akinél mégis nagyobb testsúlygyarapodás lép fel, annak oka általában a táplálkozási szokásokban keresendő, illetve nagyon kevesen még vannak, akik régi típusú, nagyobb hormontartalmú fogamzásgátló tablettát szednek – őket át kell állítani korszerűbb készítményre. A hüvelygyűrű mellett a legkisebb az elhízás kockázata A hüvelygyűrűt használók esetén még az alacsony hormontartalmú tablettát szedőknél is kisebb a valószínűsége annak, hogy a testsúlyuk növekedni fog. Ennek oka, hogy a hüvelygyűrűből egyenletesen felszívódó hormonmennyiség még a legkorszerűbb tabletta szedése esetén mérhetőnél is alacsonyabb. Ez az egyenletesen alacsony hormonszint a fogamzásgátló hatáshoz elegendő, de mellékhatásai elenyészőek. Nincs ok aggodalomra! A nőgyógyászati szakrendelés során új fogamzásgátlót felíratni szándékozó fiatal hölgyek körülbelül fele fél attól, hogy olyan tablettát fog kapni, amitől hízni fog. Ennél sokkal kevesebben ugyan, de vannak olyanok is, akik éppen hízni szeretnének a fogamzásgátlótól. Mindannyiuk számára csak egyféle választ tudunk adni: a korszerű, alacsony hormontartalmú fogamzásgátlók (tabletta és hüvelygyűrű) nem változtatják meg – változatlan életmód mellett – a testsúlyt.

Kérdés: 2016. január 10., 20:28; Megválaszolva: 2016. január 10., 21:36
Kérdések és válaszok: Egyéb
Lehet baja?
Császármetszés utáni menzesz
vizes folyás
Ez mit jelezhet? Terhesség...
A ciklus és a lencse