Fogamzásgátlótól fejfájás? Miért?

Tisztelt Doktor Úr! 2 éve szedek fogamzásgátlót (Corenelle) és aggódom, hogy a fejfájások mellett szedhetem? Amióta az első vérzésemen túl vagyok (ennek már közel 8 éve) azóta fájdogál a fejem. Az utóbbi néhány évben figyeltem fel migrénes fejfájásra is. Ezek gyakoriságát nem figyeltem meg, van mikor hetekig semmi, van mikor egymást követő napokon előfordul. 1 hét múlva várom a menzeszem, és most is fáj a fejem. Szeretnék tanácsot kérni, hogy mit tegyek? Mindenképpen el kell hagynom a gyógyszert? Vagy elég lenne alacsonyabb hormontartalmúra cserélnem? Illetve nagyon veszélyes így szedni? Választ előre is köszönöm, Niki! (19/L)

Legfrissebb cikkek a témában
    Nincs találat!

Dr. Pétervári László válasza Egyéb témában

A fejfájás lehet mellékhatása a fogamzásgátló alkalmazásának. Régóta ismert tény, hogy a nők körében gyakoribb a fejfájás megjelenése, mint férfiaknál. Ez a különbség a nemek között csak serdülőkor után jelentkezik és a változó kor elmúltával ismét megszűnik. A fenti jelenség alapja, a nők havonta ciklikusan változó hormonháztartása, melynek fenntartásában két fő női nemi hormonnak, az ösztrogénnek és a progeszteronnak van jelentős szerepe. A kutatások e két hormon közül a fejfájások kiváltásában az ösztrogénnek tulajdonítanak szerepet. Számos nő figyeli meg, hogy a nemi ciklus változása során havonta a ciklus körülbelül ugyanazon szakaszában jelentkezik fejfájása, vagy halmozódnak a korábban meglevő fejfájásos panaszai, esetleg súlyosbodnak a társuló tünetek.Terrhesség, szoptatás a fejfájások ritkulását idézheti elő, ilyenkor ugyanis az ösztrogén szint alacsonyabb. Nem csak a migrénes fejfájások függenek a nemi ciklus során bekövetkező hormonális változásoktól hanem arra érzékenyekben az egyéb fejfájások is pl. tenziós fejfájás. Fejfájás határozó Lüktető, hasogató, sajgó, éles, égő, tompa: ennyiféleképpen fájhat a fejünk. Van olyan típus, amely megakadályozza a mindennapi tevékenységeinket, van, ami más kellemetlen tünetekkel jár együtt. A fogamzásgátló tablettát szedi nőknél megfigyelték, hogy akik korábban is fejfájósok voltak, növekedett a fejfájásos napok száma, illetve súlyosbodtak a tünetek, azoknál pedig akik korábban nem voltak fejfájósok a fejfájás jelentkezését tapasztalták. Mivel a fejfájások száma visszaállt a korábbi szintre, illetve elmaradtak a fejfájások, a fogamzásgátló elhagyását követően, egyértelműen a gyógyszer által bekövetkező hormonális hatásnak tulajdonították a fejfájás jelentkezését. Fejfájós nőknek a nem hormonális fogamzásgátló eszköz javasolt Fejfájós nőknél mindenképpen érdemes másfajta, nem hormonális fogamzásgátló eszközt választani. Ha más megoldás nem elfogadható, akkor, ha meghatározható a fejfájás jelentkezése a női nemi cikluson belül, akkor rövid megelőző kezelés a megfelelő terápia, a rendszeres fájdalomcsillapító szedés helyett. Erre a rövid távú megelőző kezelésre ma már speciális gyógyszerek állnak rendelkezésre, melyet ideggyógyász szakorvos javasolhat. Érdemesebb azonban megelőzni a fejfájást, mint kezelni, kevesebb kockázattal jár.

Kérdés: 2016. január 06., 20:19; Megválaszolva: 2016. január 09., 22:04
Kérdések és válaszok: Egyéb
Lehet baja?
Császármetszés utáni menzesz
vizes folyás
Ez mit jelezhet? Terhesség...
A ciklus és a lencse