Méhszájseb

Méhszáj seb kezeléséről szeretnék kérdezni.

Legfrissebb cikkek a témában
    Nincs találat!

Dr. Pétervári László válasza Egyéb témában

Méhszájseb – Ectropium

Hétköznapi nyelven legtöbbször méhszájsebnek hívunk minden olyan elváltozást, amely a nőgyógyászati vizsgálat és különösen a kolposzkópia során felismerésre kerül és negatív cytológia mellett látható. Ezek az elváltozások jóindulatúak, könnyen gyógyíthatók, hosszabb távon nem járnak súlyos szövődményekkel, azonban kellemetlen panaszokat okozhatnak.

Ha a cytológia kóros (P3 / P4 / ASCUS / LSIL / HSIL) vagy a kolposzkópia során atípusos kép látható, akkor az már más kategóriába tartozik! Erről bővebben »

A méhszájseb kialakulásához nem kell betegség. Akár fiatal, még nem szült nőknél is kialakulhat, és kezelést csak abban az esetben igényel, ha vérzéssel, visszatérő hüvelyi folyással vagy kóros cytológiai lelettel jár együtt. Jellemző lehet a sex utáni vérezgetés, a gyógyszerekkel nem gyógyuló bő folyás, de legtöbbször nem jár panaszokkal.

A panaszos esetekben mindig el kell végezni a méhnyak rákszűrését (cytológiai vizsgálatot) és negatív esetben általában kezelést szoktunk javasolni.

A hüvely tejsavas irrigálása / öblítése, egyidejű gyulladás esetén antibiotikum adása és nem gyógyuló esetekben a méhszáj úgynevezett fagyasztása lehet indokolt. Utóbbit nevezik krio (cryo) kezelésnek is.

A méhszáj fagyasztása során a hüvelybe helyezünk egy eszközt, melynek kb. 10 Ft-os érme nagyságú végét folyékony gázzal nagyon lehűtjük. Ezt a műszert a méhszáj felületére helyezve érjük el a vérzékeny, gyulladt sejtek fagyasztását. A művelet kb. 5 percet vesz igénybe és általában nem jár különösebb fájdalommal, de egyesek erős menstruációszerű görcsöket éreznek. Érzéstelenítés emiatt általában nem is szükséges.

A beavatkozást követően néhány héttel a méhszáj elfagyott felszínét szép, rózsaszín hám fogja borítani, amely az eredeti állapottal lesz megegyező.

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
Kérdés: 2016. január 04., 15:24; Megválaszolva: 2016. január 04., 21:40
Kérdések és válaszok: Egyéb
Lehet baja?
Tisztelt doktor/doktor nő! Sajnos az történt, hogy Szeptember 19-23. menstruáltam és valahogy bennem maradt egy tampon, nem éreztem semmit és a...
Császármetszés utáni menzesz
Tisztelt Doktor Úr! Tavaly novemberben szültem császármetszéssel, február közepéig szoptattam. A menzeszem januárban már megjött és egészen...
vizes folyás
Kedves Doktor Úr! Soha nem szültem és egészséges életmódot folytatok. Tavalyi leletemen ez van: tátongó méhszáj, portio folytatásában...
Ez mit jelezhet? Terhesség...
Tisztelt Doktor Úr! Azzal a panasszal/kérdéssel fordulnék Önhöz, hogy 4.napja késik a menstruációm, 3 pozitív tesztem van, a tegnapi a legerősebb....
A ciklus és a lencse
Tisztelt Doktor Úr! Véleményét és segítségét szeretném kérni a következő esettel kapcsolatban. A korábban rendszeres menstruációs vérzésem...