PROLAPS UTERI

TISZTELT DR.PÉTERVÁRI ÚR! ELŐSZÖR IS ENGEDJE MEG HOGY NAGYON BOLDOG ÚJ ÉVET KIVÁNJAK ÖNNEK! EGY HÓNAPPAL EZELOTT PROLAPS UTERI DIAGNOZISOM VOLT ES AZT JAVASOLTAK HOGY KI KELL VENNI A MEHEM VAGINALIS UTON. aUSZTRIABAN ÉLEK 4 ÉVE ES MINT TAKARITÓNŐ DOLGOZOM ES ITT JELENTKEZETT ELŐSZÖR A CIPEKEDÉSEKTŐL EZ A FURCSA ÉRZÉSEM DE CSAK MOST MERTEM RÁSZÁNNI MAGAM HOGY ELMENJEK ORVOSHOZ. MINDEN MÁS EREDMÉNYEM RENDBEN VAN. VAN 3 GYERMEKEM HŐVELY ÚTON SZÜLTEM MIND KB 4 KG VOLT....EGYÉBKÉNT SOHA NEM VOLT SEMMI NŐGYÓGYÁSZATI PROBLÉMAM, A MENSTRUÁCIÓM NAGYON RENDSZERES VOLT, MINDIG PONTOS DATUMRA 13 ÉVES KOROMTÓL 55 ÉVES KOROMIG....NEM HASZNALTAM SOHA SEMMI ANTIBEBI TABLETTAT, NEM VOLT SPIRÁLOM, NEM VOLT ABORTUSZOM,,,,, A MENOPAUZA KISEBB HŐHULLÁMMAL JELENTKEZETT, DE AZT GYORSAN SZUGESZTIÓVAL KIIKTITTAM....ES SZINTE TUNETMENTESNEK MONDHATOM AZ ÁTÁLLÁST...EZ A MÉHSŰLYEDÉSEM INKÁBB KELLEMETLEN MINT FÁJDALMAS, ORVOSOM ÁLLITÁSA SZERINT 3 CM VAN LEJEBB...NINCS SEMMILYEN INKONTENENCIÁM.... AKTIVAN DOLGOZOM, NEM KEVESET, FIZIKAILAG DE SZINTE JOL IS ESIK, MERT AZELOTT OTTHON (SZERBIABAN) TITKARNO VOLTAM ÉS NEM IGAZAN SZERETTEM AZ ÜLŐ MUNKÁT) ÉRDEKELNE AZ ÖN VÉLEMÉNYE, HOGY MENNYIRE INDOKOLT ÉS SŰRGŐS ESETEMBEN EZ A MŰTÉT ÉS VAN E ESETLEG VALAMILYEN LEHETŐSÉG MŰTÉT NÉLKÜL? ELŐRE KÖSZÖNÖM ÜDVÖZLETTEL ÉVA

Legfrissebb cikkek a témában
    Nincs találat!

Dr. Pétervári László válasza Egyéb témában

A méhet normális körülmények között a medence belsejében különböző izmok, szövetek és ínszalagok tartják. Néha szülés vagy nehéz munka hatására ezek az izmok meggyengülnek. Az életkor előrehaladtával és az ösztrogén hormon szintjének csökkenésével a méh a hüvelycsatornába süllyedhet, amit méhsüllyedésnek nevezzük. Az izomgyengeség hatására a méh több fokozatban süllyedhet meg, ami súlyos esetben a méh előreeséséhez, a hüvelyből történő kicsúszásához vezethet. Első fokozat – A méhnyak a vaginába esik Második fokozat – A méhnyak a hüvelybemenetbe ragad Harmadik fokozat – A méhnyak a hüvelyen kívül van Negyedik fokozat – Az egész méh a hüvelyen kívül helyezkedik el, amit a méh előreesésének is neveznek (procidentia) . Ennek oka a tartóizmok meggyengülése.Cystocele – A sérv vagy a hüvelyfal felső részének azon kidomborodása, ahol a hólyag egy része a hüvelyt érinti, gyakori, sürgető vizelési ingert és inkontinenciát okozhat. Enterocele – A hüvelyfal felső hátsó részének sérve, ahol a vékonybél egy része kidudorodik a hüvelybe. Ilyenkor az állás húzó érzéshez, hátfájdalomhoz vezet, mely csak lefekvéskor enyhül. Rectocele – A hüvelyfal alsó hátsó részének sérve, ahol a végbél kidudorodik a hüvelybe. Mindez a bélmozgást nehézkessé teszi, olyannyira, hogy a bél kiürítéséhez esetleg a hüvelyfalon belülről kell nyomással rásegíteni. A méhsüllyedés okai A következő esetekben kerülhet sor méhsüllyedésre: Az életkor előrehaladtával járó kismedencei izmok gyengülése Az ösztrogénszint csökkenése, szövetek meglazulása a menopauza után Olyan állapotok, melyek a hasüreg nyomását növelik, mint például a krónikus köhögés (bronchitis, asztma) , feszítés (székrekedés) , kismedencei daganatok (ritkán) , vagy folyadék felhalmozódás a hasüregben. Túlsúly Radikális műtét a kismedencei területen Egyéb kockázati tényezők Nehéz súlyok emelése. Átmeneti vizelet inkontinenciát akár az étkezési szokások vagy bizonyos gyógyszerek is előidézhetnek, a tartós vizelettartási nehézség hátterében azonban legtöbbször szervi eltérések állnak. A méhsüllyedés tünetei: Teltségérzés és nyomás a medencében (úgy érezheti, mintha kis golyókon ülne) Alsó deréktáji fájdalom Fájdalmas közösülés Vizelési és székelési nehézség Járási nehézség Mikor kell orvoshoz fordulni? Forduljon orvoshoz, amint a következő tüneteket tapasztalja: A méhnyakat a hüvelybemenet közelében érzi, vagy állandó kellemetlenségtől szenved a vizeletcsöpögés vagy székelési inger miatt. Lehet, hogy nem érzi a méhnyakat a vaginában, de nyomást a hüvelycsatornában igen, illetve érezheti úgy, mintha valami ki akarna jönni a vaginából. Folyamatos alsó háttáji fájdalom, járási-, vizelési-, székelési nehézség. Azonnal kérjen orvosi segítséget, ha a következőket tapasztalja: - Vizelési vagy székelési nehézség/ elzáródás - Teljes méhsüllyedés (a méh kijön a hüvelyből) A méhsüllyedést kórtörténet és a medence fizikális vizsgálata alapján diagnosztizálják. Az orvos álló és fekvő testhelyzetben is megvizsgálja, illetve arra kéri, hogy köhögjön, annak érdekében, hogy növelje a nyomást a hasüregben. Az olyan speciális esetekben, mint a teljes méhsüllyedés miatti húgyvezeték elzáródás, intravénás pyelogram (IVP) vagy vese ultrahang szükséges. Ilyenkor festéket fecskendeznek a vénába, majd annak útját a hólyagban röntgensugarakkal figyelik. Az egyéb kismedencei problémák kizárására ultrahangos vizsgálatot alkalmaznak. A kezelés attól függ, hogy mennyire gyengék a méhet körülvevő alátámasztó szerkezetek. Otthoni ellátás. Javasolt a medencefenék izmainak erősítése. Gyógyszeres kezelés. Ösztrogén krém, kúp vagy gyűrű alkalmazása a hüvelyben segít helyreállítani a hüvely szöveteinek erejét és vitalitását, de csak egyes menopauza után lévő nőknél. Sebészet. Az életkorától, és attól függően, szeretne-e teherbe esni, a műtéti eljárás segíthet a méh helyreállításában, ám súlyos esetekben méheltávolításra kerül sor (ezt a műtétet nevezik hysterectomiának) . A műtét során a sebész a megereszkedett hüvelyfalat, húgycsövet, hólyagot és végbelet is helyreállítja. A műtét végezhető hüvelyi-, hasi -és laparoszkópos eljárással is. Egyéb terápia. Amennyiben nem akar műtétet, vagy állapota nem engedi azt, dönthet méhgyűrű vagy pesszárium alkalmazása mellett is, mely a hüvelycsatornába helyezve támasztja a süllyedő méhet. Ezt használhatja ideiglenesen és véglegesen is. Különböző méretben és formában kaphatóak, hogy pontosan illeszkedjen. Súlyos méhsüllyedés esetén a pesszárium alkalmazása nem hatásos. Emellett előfordulhat, hogy irritálja a hüvelyt, és kellemetlen szagú folyást okozhat. Utókezelés. Az utókezelés attól függ, milyen kezelés alatt állt. Amennyiben műtéten esett át, a sebész utasításait kell követnie. Ha a pesszárium alkalmazása mellett döntött, rendszeresen kell tisztítani és ellenőrizni annak pontos illeszkedését. Megelőzés Csökkentse a súlyát Kerülje a székrekedést magas rosttartalmú diéta alkalmazásával Kerülje a nehéz súlyok emelését Erősítse a medencefenék izmait.

Kérdés: 2016. január 03., 17:10; Megválaszolva: 2016. január 03., 22:08
Kérdések és válaszok: Egyéb
Lehet baja?
Császármetszés utáni menzesz
vizes folyás
Ez mit jelezhet? Terhesség...
A ciklus és a lencse