Császár után normál szülés / VBAC

Tisztelt Doktor Úr! Feleségemmel (35 éves) második kisbabánkat várjuk, három héten belül esedékes a kislány születése. Az első kislány császármetszéssel jött a világra, húsz és fél hónappal a második várható érkezése előtt. Az első babának a várandósság 34. hetében preeclampsia miatt kellett császárral megszületnie. A 30. hét előtt semmilyen negatív lelet nem volt, utána is (érzésre) teljesen zavartalan volt a várandósság. Nagyon szeretnénk, ha a második baba normál, hüvelyi úton jönne a világra. Jelenleg a 37. hétben van a feleségem, de most nincs semmilyen vérnyomásprobléma vagy túlzott fehérjeürítés mint ami legutóbb jelentette a problémát. A hegszövet vizsgálatára a 38. héten, egy hét múlva kerül sor. Azt olvastam, hogy kb. 2, 5 cm kell, hogy legyen, de az a biztos, ha legalább 5cm vastag. Hallottam, hogy minimum 18 hónapnak el kell telnie az első szülés óta, de jobb, ha 24-36 hónap telik el. Azt mondták a kórházban, hogy beindított szülésről ill. terminus túllépésről szó sem lehet. De halottam oxitocin használatáról is első császár után. Olvastam azt is, hogy a statisztikák szerint a császármetszés kockázata mindig nagyobb, mint a hegrepedésé. Tudom, hogy sok múlik az adott kórház bevett szokásain, protokollján, mégis mely értékeket kell figyelembe venni? Mit kell tudnunk, mikor a döntést kimondják (az egyik vidéki) kórházban? Értjük, hogy még meg kell várni az ultrahangot, ami a heget vizsgálja, de hogyan készüljünk a döntésre? Van-e lehetőségünk ott helyben azt mondani az osztályvezetőnél, hogyha túl koránra időzítenek egy programozott császárt legalább még várjuk meg a terminus végét? Érdemes esetleg kórházat váltani, ha nagyon elutasító hozzáállásba ütközünk vagy saját felelősségre kockáztatni - természetesen ésszerű keretet között - és megpróbálni a vaginális szülést? Jelenleg nincs fogadott orvosunk. Ha érdemes, melyik kórházat ajánlaná a hozzánk közeli Budapesten pl.? A kalkulációk szerint a 40. hét 2. napjára esik a "várható szülés". Meg lehet-e várni a 40. hét végét, hátha legalább beindul a szülés - és legyen akár hüvelyi akár császár, legalább nem kell váratlanul, korábban érkeznie a babának? Lehet-e, hogy egy két rétegben történő összevarrás után nagyobb eséllyel forr össze vastagabban a seb és nagyobb esélye van másodjára hüvelyi úton szülni? Erről persze az első baba születése idején nem tudtunk, hogy ilyen módszer is létezik. A második császárnál, ha úgy alakul végül, érdemes-e kérni a két rétegben történő összevarrást, vagy ha az első két szülés császár, a harmadik már biztos, hogy szintén császár lesz? Ill. ettől függetlenül érdemes-e dupla varrást kérni? Előre is nagyon szépen köszönöm segítségét Sz. Gábor

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pétervári László válasza Egyéb témában

A császármetszés elvégzése szakmailag csak abban az esetben indokolt, ha a hüvelyi szülésnél előre láthatóan nagyobb a szülés kockázata. Figyelembe lehet továbbá venni a kismama pszichés állapotát is: ha valaki valóban komolyan fél a hüvelyi szüléstől, akkor pszichológiai szakvéleménnyel szintén engedélyezhető számára a császármetszés.

Szakmailag valóban indokoltnak tekinthetőek a következő esetek: minden olyan állapot, amelynél az anya közvetlen életveszélybe kerülhet a szülés természetes úton történő folytatása esetén (ezek közé tartoznak például a terhességgel nem feltétlenül összefüggő szívinfarktus vagy tüdőembólia) . További komoly indok a császármetszésre, ha az újszülött életét a súlyos oxigénhiány következtében fellépő fulladás fenyegeti: ez kialakulhat például a köldökzsinór összenyomódása vagy a méhlepény idő előtti leválása miatt. Megemlítendő még a terhességi mérgezés (toxémia) súlyos, görcsökkel járó formája (a toxémia tüneteit az anyai keringésbe jutó magzati sejtek váltják ki egy kóros immunológiai reakció révén) . A felsoroltakon kívül olyan tényezők – elégtelen méhizom-tevékenyég, korábbi császármetszések, ikerterhesség vagy koraszülés – is indokolttá tehetik a műtétet, amelyeknél még a szülés természetes úton történő befejezése is sikerrel járhat, ez azonban nem garantált. Ezekben az esetekben mindig a szülést vezető orvos döntésén múlik, hogy a császármetszés alkalmazása mellett dönt-e vagy sem.

A megelőző császármetszés után a hegvastagságot van ahol figyelembe veszik, 3 mm alatt elvékonyodott heg javallatot képezhet császármetszésre.

Az összevarrás rétegszáma igazán nem befolyásolja a hegvonalat, inkább a hegvonal egyesítésének van jelentősége.

A megelőző császármetszés után a terminusig a spontán szülés indulásra lehet várni.

Ezt követően kell elbírálni a hüvelyi szülés lehetőségét.

Számos körülmény, anyai és magzati ok képezheti a műtétes szülés befejezés alkalmazását, ismételt császármetszést.

Kérdés: 2015. december 30., 23:16; Megválaszolva: 2016. január 02., 14:17
Kérdések és válaszok: Egyéb
Lehet baja?
Császármetszés utáni menzesz
vizes folyás
Ez mit jelezhet? Terhesség...
A ciklus és a lencse