Mellciszta

Tisztelt Doktor Úr! Kb. másfél éve mellultrahangon diagnosztizáltak egyrekeszes, tiszta bennékű, 16 mm-es mellcisztával. Mammográfiára is továbbküldtek, ott szerintük már 19 mm-es volt, de nem szívták le, csak külön kérésre, pár hét múlva. A citológia negatív volt. Kb. fél-egy év után a cisztám újra visszatelt, pedig folyamatosan szedem a PreMens tablettát. Azóta is félévente ellenőriztetem ultrahanggal, elvileg 2 cm alatt van. Valahol azt olvastam, hogy ha hamar visszatelik egy ciszta, az jelezhet rosszindulatú folyamatot. Mit jelent az, hogy "hamar"? Eltávolíttassam ezt a cisztát? Nagyon aggódom, folyamatosan szorongok miatta. A nőgyógyászom szerint valószínűleg életem végéig megmarad, ha eddig nem múlt el, de nem kell foglalkoznom vele. A mammográfián szóba sem állnak velem addig, amíg 2 cm alatt van, én meg izgulok, mintha időzített bombán ülnék. Ha bent hagyatom, mennyi az esélye, hogy elfajul?

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pétervári László válasza Egyéb témában

Az emlő cisztája csaknem 100%-ban jóindulatú. Leszívásával nyert váladékból mikroszkópos vizsgálat végezhető (cytológia) . Le kell szívni, megvizsgálni mikroszkóposan, aztán kontrollálgatni.

A rosszindulatú folyamat a ciszta sejt vizsgálattal kimutatható.

Az érzékeny emlőt tapintva gyakran ciszta észlelhető, amelynek leszívása után a fájdalom megszűnik. Ha a leszívott folyadék véres, vagy a ciszta hamar újratelítődik, a ciszta falából kiinduló rosszindulatú daganatra is kell gondolni.

Emlő szakrendelés felkeresése tanácsos.

Kérdés: 2015. december 01., 14:59; Megválaszolva: 2015. december 02., 22:24
Kérdések és válaszok: Egyéb
Lehet baja?
Császármetszés utáni menzesz
vizes folyás
Ez mit jelezhet? Terhesség...
A ciklus és a lencse