Arc, Arcideg Szinkinezis

Tisztelt dr. Kerekes Éva! Egy érdekes esetben szeretném a tanácsát kérni. Nem emlékszem pontosan mikor kezdődött velem ez az egész, de tudom, hogy nincs emlékem azelőttről, hogy ez a problémám ne lett volna jelen. Valójában arról lenne szó, hogy az arcom bizonyos részeit nem tudom úgy mozgatni ahogy azt kellene. Régebben MRI és EMG vizsgálaton is részt vettem de semmiféle elváltozást nem mutatott ki a vizsgálat. Akkoriban nem tudtam hozzászólni se, hogy mi nyomja a lelkem és hogy mi a probléma csak az emberek viselkedésén vettem észre furcsa jeleket. Nem úgy reagáltak néhány emóciómra ahogy kellene. Később leszűrtem, hogy ez csak azokra az emóciókra érvényes amik az arcom felső (ajaktól számolt) és szemöldökig terjedő részét befolyásoló izmok mozgatnak. Elnézést kérek, ha az izmok vagy arc részek latin vagy angolos megfelelőjét használom a mondanivalómban, de az évek során idegen nyelvű könyvekből tudtam meg mindent amire szükségem volt. Jópár éve botoxot kaptam a szemizmomba mert nagy asszimetria jelentkezett rajta. A legnagyobb problémám, hogy a mosolygás fázisa alatt nem tudom rendesen összehúzni a z.majoromat, és ez azért van mert nem érzem az irányt amerre mozdítanom kellene. (koordinációs probléma) Ezt az okozhatja, hogy rengeteg könyvet olvastam arról, hogyan működnek az izmok és ezután mindenféle általam kitalált gyakorlattal próbáltam a helyes mozgásra bírni az arcom. A dolgok a rosszról rosszabb felé mozdultak. Szóval mikor mosolyogni próbálok úgy érzem a BUCCAL MUCOSA nekifeszül a fogaimnak és az összehúzó/záró mozgást is érzem ami szerint az Orbicularis Oris-t és a Buccinatoromat használom ahelyett, hogy a LIP ELEVATOR-okat (ajak/arc emelő) használnám. És ezt a fajta koordinálatlanságot érzem még az Orbicularis Oculi-nál (szemizom) az összes száj emelő izomnál, valamint a Risorius, Procerus, Corrugator supercilii, Depressor supercilii, Nasalis főként transverse part (orr ráncoló) , és még egy fontos dolog, hogy ezekben az izmokban soha nem éreztem izomlázat vagy görcsöt (itt arra gondolok, hogy nem úgy mozgatom őket ahogy kell) . Buccinator, Orbicularis Oris, az arcom alsó része, minden lip depressor (ajak biggyesztő) , platysma tőkéletesen működik és érzem mit hova húzok és sok mozgatás, megterhelés után izomláz és görcs is kialakul (ami igazolja, hogy azt az izmot edzem) . Magyarán szólva úgy érzem, hogy az Orbicularis Oris (körkörös szájizom) és a Buccinator (trombitásizom) túl sok mozgásban bekapcsolódik és ezmiatt ellen erőt fejt ki azokra az izmokra amiket aktiválni akarok. Ennek hatására jelentkezhet a közepesen nagy asszimetria az arcom ezen részein. Több kérdésem is lenne: 1. Lehetséges hogy az agyam néhány mozdulatsorhoz hozzárendelt (megszokott) izmokat anélkül, hogy egy gépen kimutatható elváltozás jelenjen meg az arcidegre rákapcsolódva? 2. Nevezhető e ez szinkinézisnek? 3. Mindentől függetlenül szeretnék gyógytornászhoz járni, aki szinkinézist kezel, annak érdekében hogy a tornával a koordináció javuljon. Milyen képzésű terapeutához ajánlott elmenni? Nagyon zavaros ez az egész kérem segítsen tisztábban látni, hogy kezelni tudjam a problémám. De ha nem a helyes kérdést tettem fel és tud valami más opcionális magyarázattal szolgálni kérem közölje. Előre is köszönöm! Tisztelettel: András

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Kerekes Éva válasza arcideg témában

Tisztelt András!

bár valóban nagyon sok információt sajátított el az internetről, az Ön által leírtak nekem egy kaotikus szöveg, amit nem tudok értelmezni, így látatlanban semmiképpen nem tudok segíteni abban, hogy tisztán lásson. Ugyancsak értelmetlen számomra az első kérdése is.

2/ nem, nem ez a szinkinezis.

3/ én egy gyakorlott gyógytornásszal is beérném, semmiképpen nem mennék olyan gyógytornászhoz, aki azt állítja magáról, hogy szinkinézist is kezel.

Nincs opcionális magyarázatom. Azt javasolom, válasszon ki egy neurológust, akiben bízik, kérjen tőle idüpontot, és kérdezze meg, hogy van-e betegsége, amit kezelni kellene.

Kérdés: 2015. november 09., 22:16; Megválaszolva: 2015. november 11., 23:01
Kérdések és válaszok: Egyéb
Hipertónia, Magas koleszterin...
Tisztelt Doktor Úr/ Doktornő! A gyógyulási esélyekkel és félelmeimmel kapcsolatosan szeretném feltenni kérdésemet, amely arra irányulna, hogy 28...
Kurkumin étrend kiegészítő...
Koleszterin csökkentés aktív...
Koleszterin szint, jó és rossz...
Nappali és éjszakai izzadás