Tápszerprobléma

Kedves Doktornő! Nemrég született kisfiunk, aki lassan belép a 6. hetébe, és ez idő alatt már az 5. tápszert próbáljuk, de mindegyikkel volt eddig valami gond. Még anyatejet is kap a baba, de mivel az ő igényének csak a felét fedezi az anyatej ezért volt szükség a tápszerre. Kezdetben Milupa tápszert kapott, de nem vált be, majd Milumil HA start-ot amitől bukott, ezt követően Beba Pro, majd Beba Sensitiv tápszer következett, amiktől a folyamatos szélgörcs, puffadás és nehéz székletürítés következtek tünetként, jelenleg a Milumil pregomint próbáljuk a babánál, de most az a helyzet állt elő hogy napi egy széklet van, és maradt a hasfájás is, csak kevésbé, illetve olyan is volt már hogy nem volt széklet, ami a korábbi tápszereknél nem fordult még elő. Én glutén- és tejfehérjeérzékeny vagyok, amiatt is aggódom hogy nem lesz-e érzékeny a baba a tejfehérjére (jelen esetben) vagy később a gluténre. Hogy tudom én ezt kivizsgáltatni, vigyem el egy vérvételre a kicsit? Elgondolkodtam most hogy ki kellene próbálni másik tápszert, amitől nem is fáj a hasa és széklete is van így találtam a neten a Milumil Komfort 1-et, úgy tűnik mindkét panaszra megfelelő lenne, de az van ráírva a termékismertetőre hogy laktózintoleranciában vagy tehéntejallergiában szenvedőknek nem ajánlott. Kérdem én, hogy mit egyen az a gyerek? Sokat sír mert fáj a hasa, igaz a súlya szépen gyarapszik, de milyen áron? adom neki naponta az espumisan cseppet vagy az Infacolt, és ugye a Colief cseppet is, hogy legyen széklete ha nagyon rossz a helyzet akkor a Laevolac-ból kap. De nem szeretném ilyenekre szoktatni a kis szervezetét. Kérem adjon nekem tanácsot mitévő legyek köszönettel egy aggódó anyuka

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Balogh Andrea válasza hasfájás, tápszer témában

Kedves Kérdező!

A hasfájás, a rendszertelen székletürítés a csecsemőkor velejárója. Sajnos anyatejes babáknál is igen gyakori. A hasfájás gyakran abból adódik, hogy a babák evés közben sok levegőt nyelnek, mely aztán szélgörcsöt eredményez. Ez hosszan tartó büfiztetéssel, hasmasszázzsal, a 3 óránkénti étkezés betartásával gyakran csökkenthető. Persze vannak olyan esetek amikor nem. A széklet csecsemőkorban változó gyakoriságú lehet. Van olyan baba akinek naponta 8x van, de van olyan akinek csak hetente 1x. Az ő életkorukban még ez hozzátartozik a normális dologhoz mivel a bélrendszerük még éretlen, fejlődésben van. Éppen ezért nem tanácsolom, hogy olyan gyakran változtassanak tápszert. Jó lenne ha a baba meg tudna szokni egy fajta tápszert, a túl sok változtatás nem mindig hozza meg a hozzá fűzött reményeket. Nagyon jó készítmény a Grippe water próbálják ki, nagyon sok babánál segített már. Patikában kapható vény nélkül. A glutén és tejfehérje érzékenység vizsgálatát ilyen pici babánál még nem tartom szükségesnek és ezeknek egyéb tünete is lenne. esetleg még Lactase csepp adása segíthetne érdemes megpróbálni.

Tisztelettel: Dr. Balogh Andrea gyermekorvos

Kérdés: 2015. október 26., 02:19; Megválaszolva: 2015. október 26., 13:21
Kérdések és válaszok: Egyéb
Szedules
Jo estet. Egy 23 eves ferfi vagyok. Munkamrol annyit mondanek csak hogy sosem egyideju, tehat egyik nap nappal egyik nap ejszaka dolgozom. Napi 16-18, de akar...
Roszullét 16 kamasz lányomnál
Lányom 3 hete hányinger hasfájás panaszokkal szenved orvosnál voltunk virusos fertőzésre gyanakodott. Azota is ugyan azok a tünetek csak most a buszrol...
székletprobléma, haskorgás...
Tizstelt Doktor úr! Régóta vizsgálnak fogyással voltam tavaly év végén gyomortükrözés most februárban hasi kismedence-mellkas- koponya CT, labor...
Ételérzékenység
Tisztelt Doktornő! Gyakran fáj a hasam, a köldököm magasságában, de nem mindig ugyanazon a helyen, hanem vándorol a fájdalom. Elég...